Македонските кајакари најдобри на 14–та Меѓународната регата во кајак на мирни води „Охрид 2014“

Македонските кајакари најдобри на 14 –та Меѓународната регата во кајак на мирни води „Охрид 2014“ која викендов се одржа во Охридското Езеро. На регатата која ја организираше кајкакарскиот клуб „Стрмец“ од Охрид зедоа учество 7 екипи од Бугарија, Србија ,Црна Гора и Македонија. Постигнати се следнитте резултати:

Екипно:

Екипно златото го освои ККК „Црн Дрим“ од Струга, среброто ККК „ЕХО“ од Охрид а бронзата домаќинот ККК „Стрмец“ од Охрид.
Во поединачна конкуренција :

К-1 пионери

Дејан Бошевиќ – ККК „Светионик“ – Црна Гора

Жупаноски Дамјан – ККК „Црн Дрим“ – Струга

Пејчиноски Бобан – ККК „Црн Дрим“ – Струга

К-2 јуниори

Џутески-Атанасоски – ККК „Црн Дрим“ – Струга

Пендовски-Бојаџиев – ККК „ЕХО“ – Охрид

К-1 пионерки/кадетки

Пендовска Александра – ККК „ЕХО“ – Охрид

Хаџиева Ивана – ККК „Црн Дрим“ – Струга

Спироска Ане – ККК „ЕХО“ – Охрид

К-2 кадети

Вељаноски-Парналиев – ККК „Стрмец“ – Охрид

Бојаџиев-Попстефанија – ККК „ЕХО“ – Охрид

Пејчиноски-Стефаноски – ККК „Црн Дрим“ – Струга

К-1 сениори

Дејкоски Константин – ККК „Црн Дрим“ – Струга

Пендовски Јован – ККК „ЕХО“ – Охрид

Џутески Никола – ККК „Црн Дрим“ – Струга

К-2 пионери

Пејчиноски-Жупаноски – ККК „Црн Дрим“ – Струга

Спиркоски-Тримчев – ККК „ЕХО“ – Охрид

Грунчев-Доко – ККК „ЕХО“ – Охрид

К-1 јуниори

Парналиев Љубо – ККК „Стрмец“ – Охрид

Џутески Никола – ККК „Црн Дрим“ – Струга

Пендовски Јован – ККК „ЕХО“ – Охрид

К-2 сениори

Николиќ-Дејкоски – ККК „Црн Дрим“ – Струга

Ѓитески-Атанасовски – ККК „Црн Дрим“ – Струга

Паскали-Лотески – ККК „ЕХО“ – Охрид

К-1 кадети

Дејан Бечевиќ – ККК „Светионик“ – Црна Гора

Велјаноски Владимир – ККК „Стрмец“ – Охрид

Пауло Лалев – ККК „Чипилски“ – Бугарија

Ц-1 сениори

Стојчо Попов – ККК „Чипилски“ – Бугарија

Атанас Хорозов – ККК „Чипилски“ – Бугарија

Рифат Енес – ККК „Стрмец“ – Охрид.

На меѓународната регата „Охрид 2014“ се одржа и Меморијален маратон „Усни и Пипи“ на 2 километри во чест на најстарите кајакари од Охрид, поранешни членови на ККК „Стрмец“, кои беа европски прваци во педесетите години и трократни шампиони во поранешна Југославија.

На меморијалната трка првото место гоосвои Дејкоски Константин – ККК „Црн Дрим“ – Струга, второто Николиќ Илија – ККК „Црн Дрим“ – Струга и третото Вукичевиќ Никола – ККК „Светионик“ – Црна Гора.

Благодарение на Претседателот Радован Попоски и целиот управен одбор на ККК „Стрмец“ со организирање Меѓународната регата се продолжи традицијата и се најавува организирање на многу помасовна Меѓународна регата „Охрид 2015“ на која ке земат учество над 20 кајакарски екипи од цела Европа. Водените спортови полека но сигурно се вклучуваат во афирмација на спортот од Охрид на Меѓународно ниво.

This slideshow requires JavaScript.