Меѓународен ден на ненасилство

Меѓународниот ден на ненасилство се одбележува на 2 октомври, роденденот на Махатма Ганди, лидерот на движењето за независност на Индија и пионер на филозофијата и стратегијата на ненасилство.

Според резолуција на Генералното собрание A/RES/61/271 од 15 јуни 2007 година, со која беше формирана комеморацијата, Меѓународниот ден е прилика да се „пренесе пораката на ненасилство, вклучување преку едукација и подигање на јавната свест“. Резолуцијата го потврдува „универзалното значење на принципот на не-насилството“ и желбата „да се обезбеди култура на мир, толеранција, разбирање и ненасилство“.

Претставувајќи ја резолуцијата на Генералното собрание на Обединетите нации, во име на 140 ко-спонзори, државниот министер за надворешни работи на Индија, Ананд Шарма, рече дека широкото и разновидното спонзорство на резолуцијата е одраз на универзалното почитување на Махатма Ганди и на трајното значење на неговата филозофија. Цитирајќи зборови на починатиот лидер, тој рече: „Не-насилството е најголемата сила со која располага човештвото. Тоа е посилно од најмоќните оружја за уништување осмислено од страна на генијалноста на човекот.“

„Постојат многу причини за кои јас сум подготвен да умрам, но нема причина за која јас сум подготвен да убијам.“ – Махатма Ганди, 1927.

WebOhrid