Градоначалникот Бакрачески на отворањето на Меѓународниот конгрес на Оториноларинголозите

Градоначалникот Никола Бакрачески зборуваше на отворањето на Четвртиот Македонски конгрес на оториноларинголозите со меѓународно учество, кој се одржува во Охрид.Пред учесниците на конгресот, градоначалникот Бакрачески истакна дека се чувствува пријатно меѓу неговите колеги од медицинската фела и изрази благодарност до нив што го избрале Охрид за место на одржување на овој еминентен научен и експертски форум. „Охрид, со својата богата историја, културното наследство и природните реткости е вистинското место, покрај напорната работа да издвоите слободно време да уживате во овој вонвременски амбиент. Ние сме осведочени добри домаќини и токму поради…

повеќе...

Шести невролошки конгрес во Охрид

Во хотелот Метропол, синоќа започна шестиот по ред Македонски невролошки конгрес, со интернационално учество и вторите по ред интернационални Охридски средби. Настанот е во организација на Универзитетската клиника за неврологија – Скопје, Здружението на невролози на Република Македонија и Лига за борба против епилепсија. Како претставник на градот домаќин, свое обраќање имаше градоначалникот Никола Бакрачески. „Почестен сум, да се обратам на 6. Македонски невролошки конгрес со интернационално учество и да Ви посакам топло добредојде во овој убав град. Дозволете ми да го изразам своето задоволство што го избравте Охрид за…

повеќе...

Во Скопје се одржува Основна обука за воздухопловна медицина

Од денес до 21 мај, за прв пат, во Скопје се одржува Основна обука за воздухопловна медицина, во организација на ЈЗУ Градска општа болница „8-ми Септември“ – Скопје. Обуката е акредитирана од Агенцијата за циивилно воздухопловство, согласно позитивните законски прописи во земјава од оваа област, а ќе ја посетат 24 лица- лекари, психолози како и медицински персонал од повеќе здравствени установи во земјава. Предавањата ќе ги реализираат еминентни стручни лица од сферата на воздухопловната медицина од Хрватска и Србија, како и врвни специјалисти од повеќе области од ЈЗУ ГОБ „8-ми Септември“…

повеќе...

Распишан Оглас за 100 кофинансирани специјализации за доктори кои не работат во ЈЗУ

Министерството за здравство распиша Оглас за 100 кофинансирани специјализации за невработени и доктори кои не работат во јавни здравствени установи. Министерот за здравство Никола Тодоров денеска на прес-конференција објави дека најголем дел од специјализациите ќе бидат за доктори кои потоа ќе работат во болници во внатрешноста на земјата. Министерството за здравство ќе кофинансира 20 до 80 проценти од нивната специјализација и потоа ќе имаат загарантиран месечен надомест. Особено ќе внимаваме на првата дипломирана генерација на студенти од Штипскиот универзитет, имајќи предвид дека овие веќе завршени доктори се од внатрешноста на…

повеќе...

Градоначалникот Бакрачески гостин на Конгресот на педијатрите

Повеќе од 600 лекари од Македонија, како и гости од регионот, од државите на ЕУ и експерти од САД и Канада учествуваат на шестиот Конгрес на педијатрите на Република Македонија што вчера започна во хотелот „ Изгрев“ во Струга. Конгресот го отвори Маја Иванова, сопругата на претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов, која е и покровител на овој значаен научен собир, а учесниците ги поздравија проф. д-р Аспазија Софијанова, претседател на Здружението на педијатрите на Македонија и градоначалникот на Охрид Никола Бакрачески. „Дозволете ми да почнам со благодарност кон мојата…

повеќе...

Отворена можност за пријавување кандидати за соработка со странски медицински центри

Министерството за здравство ги повикува сите заинтересирани лица да се пријават на огласот за надворешен соработник за развој на соработка со странски медицински центри и договарање работен ангажман на врвни странски доктори од различни области во јавните здравствени установи низ државата. Ангажманот на соработникот се состои од воспоставување контакти со странски медицински центри, како и непосредни контакти со повеќе доктори, а во зависност од потребите, ангажманот може да вклучува и посета и престој во странски држави. Ангажираниот соработник треба да поседува добри комуникациски и менаџерски вештини. Воедно, кандидатот за соработник…

повеќе...

Доктори од САД пренесуваат вештини и знаења на медицинските тимови за неонатална реанимација

Тим доктори од Соединетите американски држави обучува тимови од Македонија за неонатална реанимација. Обуките се вршат преку теоретски предавања и пренесување практични вештини кои треба да помогнат во справување со одредени проблеми кои се јавуваат кај новороденчињата во првите часови по породувањето. „Ова е многу значајно за нас и за секоја една земја имајќи предвид дека според статистиката која што ја имаме околу 90 проценти од раѓањата поминуваат без проблем, но кај 10 проценти од раѓањата понекогаш е потребна и реанимација која што е многу значајно да биде направена брзо,…

повеќе...

Стартува проектот за обука на македонски лекари во реномираната индиска болница Аполо

Владата на Република Македонија и реномираната индиска групација на болници Аполо потпиша меморандум за соработка во областа на медицината. Договорот, кој беше потпишан од македонскиот амбасадор во Индија Тони Атанасовски и финансискиот директор на Аполо болниците Ени Мари Монкури, предвидува македонски доктори да одат на обука во Индија каде што ќе бидат обучувани за најнови методи и техники во одделни медицински области. По потпишувањето на меморандумот финансискиот директор на Аполо болниците, Ени Мари Монкури го истакна задоволството од започнатата соработка. „Аполо болниците се горди што имаат можност да потпишат меморандум…

повеќе...

Одржан семинар за доктори и физиотерапевти

Во организација на Фудбалската федерација на Македонија, денес во Скопје се одржа семинар за доктори и физиотерапевти кои работат во клубовите и националните селекции во системот на ФФМ. На семинарот беа одработени следните теми: – Допингот во спортот – предавач, Д-р Илија Стоилов – Последици по здравјето од злоупотребата на забранетите допинг супстанци и методи – предавач, Д-р Илија Стоилов – Меѓународен стандард за добивање на дозвола за терапевтска употреба на забранети супстанци или методи при заболувања на спортистот – предавач, Д-р Илија Стоилов – Суплементацијата во спортот и допинг проблемите…

повеќе...

Нови напредни обуки за македонските лекари во врвни светски клиники

Напредни фокусирани обуки на македонски лекари во 50-те врвни универзитетски клиники според Шангајската листа во областа на медицината, предвидува новиот проект на Министерството за здравство. Како што информира на денешната прес-конференција министерот за здравство Никола Тодоров, фокусот на овој нов проект кој претставува и нов пристап во делот на едукација на македонските лекари ќе се однесува на пет области од медицината и тоа ортопедија и трауматологија, офталмологија, дигестивна хирургија, неврологија и неврохирургија и неонатологија. Според проектот, во секоја од овие пет области ќе бидат испратени на едукација по тројца доктори…

повеќе...