Додевски: Извидници ќе ја спасуваат ДЗС (Дирекција за Заштита и Спасување)

Деновиве во охридските портали, имавме прилика да прочитаме дека: “Осумнаесет учесници од девет балкански држави (Македонија, Србија, Црна Гора, Бугарија,

повеќе...

Колумна: Мнозински изборен модел со загарантирани пратенички мандати за малцинствата и дијаспората

Секој изборен модел, без загарантирани пратенички мандати за ранливите етнички заедници, како што се Египќаните, Црногорците, Хрватите, Бугарите во Р.Македонија,

повеќе...

Колумна: Загарантирано пратеничко место за Египќаните или бојкот на изборите – Време е, доста беше!

Драги мои, ако го имаме во предвид ноторниот факт, дека во Р.Македонија има околу 30.000 Египќани, како докажано лојален, автохтон,

повеќе...

Колумна на МНР Никола Попоски за весникот „Франкфуртер алгемајне цајтунг“

Што може да стори Грција за подобрување на својот углед? Наплив на мигранти, конфликти во соседството, голем должнички товар, недоволно

повеќе...

Колумна по повод 24ти јуни – Денот на балканските Египќани

Драги мои, секое човечко битие, има право на слобода, срека, избор, мир,слободно изјаснување на националната припадност, самоопределување и цела лепеза

повеќе...

Колумна: Д-р Никола Бакрачески останува приоритетна надеж за напредокот на Египќаните

Драги мои, децениската „сизифивска“ борба за неповратно позиционирање на припадниците на етничкиот кампус на Египќаните, како автохтон и автентичен етникум

повеќе...

Колумна: Голема ќе биде цената за дискриминацијата на Египќаните, Македонија ни е се што имаме

Како индивидуалец, како лојален граганин на Р.Македонија, како Охриѓанец, како Египќанец од Р.Македонија, како интелектуалец, активист за човекови слободи и

повеќе...

Писмо: Дали д-р Никола Бакрачески може со реален годишен приход од 11 милиони евра да сервисира наследен долг од 50 милиони евра?

Буџетот на општина Охрид за 2014 година беше проектиран со приходи од околу 15 милиони евра. Но, поради потврлувањето на

повеќе...