МНР бара Белград итно да го отстрани називот БЈРМ од сметките на патарините

Македонското Министерството за надворешни работи побарало од властите во Белград итно го сменат именувањето на нашата земја на фискалните сметки на патарините во Србија, соопштија од МНР.

„Министерството за надворешни работи на Република Македонија по дипломатски пат побара итна корекција на именувањето на Република Македонија од страна на државните органи во Република Србија“, стои во соопштението, кое доаѓа по појавата на именување на Република Македонија со референцата и со кратенката од референцата на патарините во Србија.

Од МНР наведуваат дека користењето на референцата и на кратенката од референцата наместо уставното име на Република Македонија e во спротивност со воспоставените дипломатски односи меѓу Македонија и Србија.

„Oваа недоследност треба веднаш да биде коригирана. Веруваме дека ваквата провокација која ги навредува чувствата на македонските граѓани не е одраз на добрососедство. Несоодветно и срамно е да се именуваме на навредлив начин како соседи“, велат од МНР.

Пред неколку дена на „Твитер“ се појави фотографија од сметка изадена на српската патарина во Прешево, на која за Македонија е наведено БЈРМ.

„Мета“ во вторникот побара одговор и од српското јавно претпријатие ЈП „Србија пат“ од кога Македонија на фискалните сметки фигурира како БЈРМ, но засега сè уште нема добиено одговор на испратеното прашање.

Извор: meta.mk