Средба на министерот Адеми со амбасадорот од Франција во Македонија

Министерот во Владата на Република Македонија Едмонд Адеми задолжен за дијаспората, денеска оствари средба со амбасадорот на Република Франција во Република Македонија, г-н Кристиан Тимони.

Министерот Адеми истакна дека она што најмногу е битно се младите луѓе, и дека новата генерација на младите од дијаспора со своите професии и знаења во земјите каде што живеат, е важно да ги вклучиме во различни иницијативи овде во Република Македонија.

Тие како дел од дијаспора и наши сограѓани може и треба да придонесат со своето знаење и искуство во развојот на Република Македонија, а ние како држава и институција треба да им ги овозможиме условите да тоа нивно знаење и искуство го пренесат во нивната матична земја.

Амбасадорот на Република Франција во Република Македонија, г-н Кристиан Тимоние е убеден дека дијаспората е еден од клучните столбови за развојот на државата и дека дијаспората е неделив дел на државата каде со меѓусебна соработка може да си помогнеме меѓусебе и да градиме подобра иднина.