Јавна расправа со приватните станоиздавачи

Врз основа на предложеното законско решение со кое се предвидува „сместувачки капацитети од типот на соба или апартман од физичките лица да имаат најмногу 5 (пет) соби во еден објект, а доколку располагаат со повеќе од 5(пет) соби , да мора да се регистрира како правно лице и да се категоризира соодветно“ денес на иницијатива на Секторот за ТЛЕР се одржа јавна расправа на која беа поканети и присуствуваа претставници од Секторот за туризам и ЛЕР, Министерство за економија, ФТУ Охрид, општински инспекторат, претставници на Државен пазарен инспекторат, Советот на…

повеќе...

Конак Завој

Конакот Завој се наоѓа во срцето на селото Завој, оддалечен на само 16 километри од Автобуската станица во Охрид. Овој конак претставува одлично место каде ќе можете да се одморите, рекреирате и релаксирате, како и да вкусите традиционални јадења од македонската кујна. Кога станува збор за рурален туризам, Конакот Завој е новиот, а може да се каже и најголем бисер во Македонија. Располага со 8 опремени соби и еден апартман. Домаќините велат дека конакот свечено ќе биде отворен до почетокот на месец јуни, до кога се очекува да бидат ставени…

повеќе...

Засилени контроли за работата на станоиздавачите

Овластените туристички инспектори периодов вршат засилени контроли на приватните станоиздавачи со цел навремено да се откријат и отфрлат неправилностите при работењето.     На терен  се спроведува контрола на решенијата за категоризација и за вршење дејност од мал обем а се проверуваат и книгите  во кои уредно треба да се евидентираат ноќевањата на домашните и странски гости. Неправилностите се регулираат на лице место со издавање  платни налози со висина на глоба утврдена согласно законот. Надлежните служби при Општина Охрид апелираат до станоиздавачите да се придржуваат до пропишаните правила за вршење на оваа…

повеќе...