Нови бомби ја нападнаа екологијата во Охрид

Нови бомби ја нападнаа екологијата во градот и сето тоа започнува од училишните дворови. И покрај тоа што на нив пишува (на турски) дека не се наменети за деца под 14 години, овие „POP! Grenade“ бомби им се достапни на децата од сите возрасти. Некаде се продаваат за 5, некаде за 10 денари, а се активираат на следниот начин: Се ставаат на земја; Се стегаат или газат со што започнува хемиска реакција; Пукаат при што распрснуваат; Останува отпадот (ретко кое дете го собира отпадот и го фрла во корпа). Овие…

повеќе...

Една вечер поезија, 365 вечери депонија

За време на завршната манифестација од Струшките вечери на поезијата, на дрвениот мост во Струга беше истакнат транспарент на македонски, албански и англиски јазик: Една вечер поезија, 365 вечери депонија 1 mbrëmje poezi, 365 mbrëmje deponi 1 evening poetry feel, 365 evenings landfill Транспарентот поставен од страна на граѓанската иницијатива „Стружани за Струга“ има цел да го привлече вниманието од пошироката јавност за проблемите со кои се соочуваат стружани со депонијата во Струга, загадувањето од неа, а особено од нејзиното палење и чад за време на летната туристичка сезона. WebOhrid

повеќе...

СДСМ Дебрца: Еколошка бомба во Белчишта – фекалните води се испуштаат во Матицата Сини Вирој

ОО на СДСМ Дебрца испрати соопштение до медиумите во кое стои: „Градоначалникот на општина Дебрца, Игор Трајкоски за време на неговиот мандат на повеќе пати знаеше да се испофали дека во општината се градат канализациони системи и дека благодарение на Владата на РМ, предводена од ВМРО-ДПМНЕ и неговиот труд општина Дебрца добила нов лик. Многу е лесно во функција на популистичка кампања сам да се фалиш, но сосема друго е каква е реалноста. За четирите години општината предводена од Трајкоски не само што не успеа да ги пушти во употреба…

повеќе...

Ќе се одбележи Денот на реката Дрим

На 6 мај (сабота) во с, Орман, со почеток во 12:30 часот, (дворно место од Вила Климент, на самиот влез во селото), Еколошкото друштво „Грашница“ ќе го одбележи Денот на реката Дрим 2017 со следната програма: 09:30 ч. Градско пристаниште, Почеток на еко-караван со теренски возила и упатување кон с. Косел 10:00 ч. – 12:15 ч. Посета на с. Косел, с. Вапила, с. Горно Лакочереј, с. Долно Лакочереј: јавни средби со жители од селата и дискусија на тема: Добри земјоделски практики за зачувување на сливот на реката Дрим во добра…

повеќе...

Еко-кампања за зачувување на Охрид

Еколошкото здружение на граѓани „Фронт 21/42“, објави дека во соработка со „Еко-свест“, денеска во Охрид ќе организира презентацијата, насловена „Едно е!Вредно е!“. Презентацоијата е дел од кампањата за зачувување на Охридскиот Регион, единственото од УНЕСКО заштитено подрачје во Македонија. „Како дел од кампањата ќе бидат претставени и заклучоците за Степенот на зачуваност на светското природно и културно наследство – Охридскиот Регион, донесени на 40. сесија на Комитетот за светско наследство на УНЕСКО во Истанбул, Турција; како и едно од можните решенија за одржлив и паметен развој на овој регион „Смарт…

повеќе...

Еко-колумна: Понесете го екологистот во себе!

Пред да излезете од дома – подгответе се! Секогаш со вас понесете го и екологистот во вас! Им помина времето на разно-разните отпади кои стоеа така покрај плажите, на плажите, но и во водата. Стакло, пластика, лименки, најразличен цврст отпад… Време е за екологија! Секогаш било и секогаш ќе биде! Ниту комуналните претпријатија, ниту еколошките друштва не успеваат да се справат со толкаво загадување. Едноставно, лесно е да се загади, но тешко е да се исчисти. Како ли само дошло до толкаво загадување?! Кој е виновен? Нашите дедовци, татковци, другари, пријатели…

повеќе...

Со еколошки часови се одбележува 5 Јуни Светскиот ден за животна средина

Со најавување на еднонеделната кампања за одбележување на 5 Јуни Светскиот ден на животната средина, министерот за животна средина и просторно плaнирање Башким Амети се обрати на учениците на основното училиште Исмаил Ќемали во скопската општина Чаир. „Министерството за животна средина и просторно планирање во соработка со УНДП и Милиеуконтакт Македонија ја започна кампањата за одбележување на 5 Јуни Светскиот ден на животната средина. Еколошки часови ќе се одржуваат во текот на оваа и во наредната недела во основни училишта во 6 скопски општини. Она што е интересно и атрактивно…

повеќе...

Наумоски: Животниот простор на човекот на планетата Земја се повеќе се стеснува, се загрозува и загадува

„Планетата Земја е нашиот секојдневен дом независно дали ние се раѓаме, растеме, образоваме, работиме, се рекреираме или одмараме.“- вели во своето обраќање екологистот, дипломиран инжинер агроном и експерт по аграр и екологија, Лазо Наумоски. „Животниот простор на човекот на планетата Земја се повеќе се стеснува, се загрозува и загадува ги губи основните својства за квалитетен простор за живеење и опстојување во една одредена животна средина. Колку повеќе човекот сакал да ја промени животната средина, толку повеќе ја обременува земјината топка со разновидни деградациони промени кои бараат брзо решавање односно санирање на негативните процеси…

повеќе...

Одбележан Денот на пролетта и екологијата во ОУ „Григор Прличев“

По повод Денот на пролетта – Денот на екологијата, учениците од основното училиште „Григор Прличев“ активно се вклучија во одбележувањето на овој ден со работна акција во која го уредуваа училшниот двор. „Убавиот сончев ден ги пречека вредните детски рачиња кои грижливо ја уредуваа своата најблиска околина. Најпрво се изврши чистење на училшниот двор, прибирање и селектирање на отпадот во содветни кеси, а потоа беа засадени цвеќиња. Учениците беа неуморни во извршувањето на своите задачи, си помагаа и одлично се справија со предизвикот. Убаво уредениот училишен двор е огледало на…

повеќе...

Средношколците од „Ванчо Питошески“ ги одбележаа Денот на екологијата и Светскиот ден на поезијата

По повод 21 март – Денот на еколошка акција на младите на РМ, како и Светскиот ден на поезијата, ОУТУ „Ванчо Питошески“ организира низа активности за учениците и вработените: расчистување на дворот околу училиштето, уредување на училниците и кабинетите, засадување садници, читање ученички трудови на учениците од литературната секција на теми поврзани со екологијата, со што симболично беше означен почетокот на пролетта. Сите овие активности имаа за цел поттикнување еколошка и естетска свест кај младите.

повеќе...