Средба на министерот Дамјан Манчевски со претставници на Синдикатот на УПОЗ

Министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски, денес оствари работна средба со претставници на Синдикатот на УПОЗ, која се одржа во Охрид. На средбата претставниците од Синдикатот ги презентираа нивните предлози во однос на измени на Законот за административни службеници, кои се однесуваа на потпишување на колективен договор, промена на работно време, елиминирање на политички притисоци врз вработените во јавната администрација и унапредување на мерит системот. Министерот Манчевски изрази поддршка за барањата на Синдикатот и најави редовна комуникација и соработка со Синдикатите во однос на унапредување на правата на…

повеќе...

Доделени наградите за „Најдобар млад програмер“

Агенцијата за млади и спорт во соработка со ФИНКИ и Здружениетo на информатичари на Македонија трета година по ред го реализираа проектот наречен „Најдобар млад програмер“. По тој повод денес во просториите на Агенцијата се доделија ваучерите за петте најдобри млади програмери. „Овој проект е дел од напорите на Агенцијата за млади и спорт за поттикнување и охрабрување на младите луѓе да го покажат и развиваат својот талент, но истовремено и можност да гистимулирамемладите средношколци за продолжување на своето образование на техничките науки. За успешна реализација на проектот, потпишавме Меморандум…

повеќе...

Прво место за ОУ „Живко Чинго“ на Регионалниот натпревар по информатика

На Регионалниот натпревар по информатика кој се одржа на 03.05.2017 година учествуваат и ученици од ОУ „Живко Чинго“ Велгошти Охрид, при што ги постигнаа следните резултати: На натпреварот ученикот Томче Дукоски од 7 одделение го освои првото место, под менторство на наставничката по информатика Дубравка Сершиќ и ученичката Анастасија Кецкароска од 6 одделеение доби Пофалба за успешно учество, исто така под менторство на наставничката по информатика Дубравка Сершиќ. Ученикот Томче Дукоски се здоби со право за учество на Државниот натпревар. „Честитки за учениците кои учестуваа на Регионалниот натпревар по информатика. Му посакувам…

повеќе...

Владин тим во Брисел го претстави напредокот во Македонија пред издавањето на извештајот на ЕК

Министерката за информатичко општество и администрација Марта Арсовска-Томовска, заедно со заменик-министерот за правда Биљана Бришковска-Бошкоски и државниот секретар за европски прашања Ана Блажевска се во дводневна работна посета на Брисел, каде во очи на претстојното објавување на прогрес-извештајот на Европската комисија за Република Македонија, се сретнаа со голем број високи претставници на Европската унија, на кои директно им го претставија напредокот во македонската држава во повеќе области. Во Европскиот парламент, трите владини претставнички се сретнаа со известувачот за Македонија во ЕП, Иво Вајгл и со европратеничката и претседател на „Групата…

повеќе...

Одбележан Светскиот ден на акредитацијата

По повод Светскиот ден на акредитацијата – 9 Јуни, Институтот за акредитација на Република Македонија промовираше 33 нови акредитирани тела од најразлични области, лаборатории, инспекциски и сертификациски тела, а издаде и 30-ина нови реакредитации. Мотото на годинашното одбележување е акредитацијата како глобална алатка за поддршка на работата на јавниот сектор. Според министерката за информатичко општество и администрација Марта Арсовска Томовска, акредитацијата е гаранција за квалитетот на јавните институции, како од почетокот на креирањето на јавните политики, така и како контролен механизам дали јавните политики се успешно креирани. „Ако досега најчесто…

повеќе...

Во Струга се одржува Втората едуконференција на наставници и информатичари 2016

Втората едуконференција на наставници и информатичари 2016, во организација на здружението Пријатели на образованието, се одржува од 1 до 3 април 2016 година, во Струга. Конференцијата е наменета за наставници и студенти – идни наставници, со цел да им помогне во развивањето и подобрувањето на организациските, комуникативните, методолошките и дидактичките вештини. На Едуконференцијата за наставници и информатичари 2016 ќе се презентираат примери од наставата кои се потврдени како ефективни, корисни и интересни. Ќе се дискутира на многу теми од интерес за професорскиот професионален развој. Учесници ќе имаат можност да следат…

повеќе...

Во Охрид се одржува 9-та Јуниорска балканска информатичка олимпијада

Во Охрид се одржува 9-тата Јуниорска балканска информатичка олимпијада. Натпреварите започнаа на 14 септември и ќе траат до 19 септември. Јуниорската балканска информатичка олимпијада (JBOI) има за цел да ги мотивира учениците од Источна Европа кои се помлади од 15,5 години, да се заинтересираат повеќе за информатиката, да се тестираат и да ја докажат својата способност за решавање на проблемите со помош на компјутерите, и да се воспостават лични контакти со младите луѓе од регионот на Југоисточна Европа. Оваа Олимпијада е во организација на Здружението на информатичари на Македонија, а на…

повеќе...

Во печките на Југохром уништено запленето оружје и дрога

По повод Светскиот ден на борба против малото и лесно оружје, во погоните на Југохром во Јегуновце, денеска беше уништена поголема количина на оружје, одземено во постапки кои се веќе завршени со правосилна судска пресуда. Во присуство на Министерот за внатрешни работи и членовите на комисијата задолжена за ништење на оружјето кое се чуваше по институционалните депоа, во печките на Југохром завршија вкупно 593 парчиња разновидно оружје. Поконкретно, по видови, беа уништени 103 пушки, 397 пиштоли, 13 автоматски пушки, еден пушкомитралез, 58 парчиња ладно оружје и 21 цевка за пушка.…

повеќе...

Ивановски: Ваучери за таблет подигнале 5.161 студент, рокот истекува утре

Студентите уште утре од факултетите каде студираат можат да подигнат ваучери од 8.000 денари за набавка на таблет со тастатура што се доделуваат преку проект на Владата. До вчера 5.161 студент ги подигнале ваучерите, а тоа треба да го направат уште 80 избрани преку конкурсот што го спроведе Министерството за информатичко општество и администрација. Од вкупно пријавените 7.290 студенти на конкурсот 5.273 ги исполнија условите да добијат ваучер. Одбиени се 1.797 кај кои е утврдено дека родителите имале повисоки приходи од утврдените со конкурсот, како и 368 кои не го…

повеќе...

Ден на отворени податоци – почеток на Open Data Hackathon натпреварот

Како дел од заедничката иницијатива помеѓу Министерството за информатичко општество и администрација и Мајкрософт, на 3 јуни 2015 година (среда), со почеток во 10.00 часот, ќе се одржи Денот на отворени податоци – настан со кој ќе се означи почетокот на Open Data Hackathon натпреварот. Во рамките на овој проект учесниците ќе можат да се запознаат со можностите каде и како да пристапат до отворените податоци, да разменат искуства, информации и идеи поврзани со начинот на нивното искористување, како и да чујат дел од предавањата и да учествуваат во отворената…

повеќе...