Градоначалникот Бакрачески и неговиот тим направи увид на градежните активности на неколку објекти

Градоначалникот Никола Бакрачески, заедно со неговите најблиски соработници, денеска направи увид на градежните работи на неколку објекти кои започнаа да се градат за време на неговиот мандат. Во обиколката беа посетени градилиштата на новата автобуска станица, тротоарите наспроти бензиската пумпа „Лук Оил“ на влезот во Охрид, покриениот градски пазар, тротоарите на улицата „ Гоце Делчев“ од амбулантата до поранешната ветеринарна станица, тротоарите и велосипедските патеки на Бул. „Туристичка“, од музичкото училиште до крајот на населбата „Билјанини извори“ како и пешачко-рекреативната патека од мостот на каналот „Студенчишта“ до „Билјанини извори“ .…

повеќе...

Општина Дебрца го одбележа патрониот празник

Со низа свечености се одбележа денот на Општина Дебрца. Чествувањето започна со полагање цвеќе во село Црвена Вода на спомен обележјето на Манифестот на генералштабот на НОВ и ПОМ, потоа во салата на Основното училиште во Белчишта, пред присутните гости, со поздравен говор се обрати Градоначалникот Игор Трајкоски, a потоа следеа настапи на учениците од Основното училиште „Дебрца”. Интегрален текст од обраќањето на Трајкоски „Почитувани борци, почитувани пријатели, ученици и наставници од ОУ „Дебрца“, почитувани гости и почитувани Дебрчани! Ми причинува големо зaдоволство и чест што заедно со Вас го прославуваме…

повеќе...

Заврши седумдесет и петтата седница на Советот на Општина Охрид

Советот на општина Охрид на денешната седница ги прифати годишните извештаи за материјално-финансиското работење за учебната 2016/2017 година и програмите за работа во учебната 2017/2018 година на ОУ „Христо Узунов“, ОУ „Григор Прличев“, ОУ „Св.Климент Охридски“, ОУ „Братство-Единство“, ОУ „Кочо Рацин“, ОУ „Ванчо Николески“, ОУ „Живко Чинго“, ОУ „Св.Наум Охридски“, ОМУ „Методи Патче“, ОСУ „Св.Климент Охридски“, СОСУ „Св.Кирил и Методиј“, ОЕМУЦ „Св.Наум Охридски“, ОУТУ „Ванчо Питошески“, Јавната општинска установа за деца детска градинка „Јасна Ристеска“ и ОЈУ „Кузман Шапкарев“. Советниците ги прифатија и одлуките за имплементација на проектот „Меѓугранична соработка…

повеќе...

Холанѓани заинтересирани за соработка со Општина Охрид во областа на социјалната политика

Претседателката на Советот на Општина Охрид, Гордана Коњановска, денес оствари средба со претставници на Холандската организација АЛЕСКОН, од градот Асен, која е специјализирана во областа на социјалната политика. Средбата се реализира на големата заложба на Ели Младеновиќ Поцеста, охриѓанка која долги години живее и работи во Холандија. Гостите од Холандија без запознати со социјалните политики на Општина Охрид и проектите кои општината ги спроведува во оваа област. На средбата се зборуваше за искористување на холандските искуства и нивната примена кај нас, како и заедничко ползување на европските фондови за одредени…

повеќе...

Општина: Неспоредливо е работењето на градоначалникот Бакрачески со времето кога вие раководевте со Локалната самоуправа

Во врска со соопштението од СДСМ Охрид, реакција испрати Општина Охрид во која стои: „Господа од СДСМ, Единственото нешто кое најдобро знаете да го правите е да уништувате живот, а тоа најдобро го почуствуваа Охриѓани во времето кога Вие бевте на власт. Неспоредливо е работењето на градоначалникот Никола Бакрачески со времето кога вие раководевте со Локалната самоуправа. Одлика на оваа локална власт беше и остана отчетноста и транспарентноста пред граѓаните на Охрид, за разлика од сите претходни власти кога охриѓани немаа увид каде завршуваат нивните пари. Но, отчетноста не е…

повеќе...

Презентиран отчетот на градоначалникот на Охрид, Никола Бакрачески

Градоначалникот Никола Бакрачески денес во големата сала на Општина Охрид, го презентира Отчетот за сработеното во неговиот мандат. „Гордо исправени пред Вас, да го презентираме отчетот за нашето четиригодишно работење како потврда на нашиот завет пред вас, тогаш кога ја баравме вашата доверба – а тоа е определбата за одговорно, отчетно и транспарентно работење во служба на Охрид и охриѓани. Тоа е рефлексија на нашиот и ваш труд која видно ја разубави сликата на градот и значајно ги подобри условите за живот на нашите граѓани. Покрај другите начини за презентирање…

повеќе...

Заврши седумдесет и третата седница на Советот на општина Охрид

Советот на општина Охрид на денешната седница ги прифати предложениот заклучок за неприфаќање на нацрт-стратегијата за интеграција на бегалци и странци во Република Македонија за периодот 2017-2027 година и Националниот акционен план произлезен од Стратегијата донесена од Владата на Република Македонија, како и Елаборатот за проценка на штети од земјотрес настанати на подрачјето на општина Охрид на ден 03.07.2017 година. Беа прифатени предложените одлуки за давање согласност за формирање паралелки со помалку од 24 ученици во основните училишта во општина Охрид, за давање согласност за формирање паралелки со помалку од…

повеќе...

Општина: Граѓаните знаат и паметат и што е најважно не забораваат кој го уништи Охрид

Во врска со соопштението од СДСМ Охрид, реакција испрати Општина Охрид во која стои: „Господа од СДСМ Охрид, дефинитивно и доколку доктор ви препорача поголема диоптрија вие повторно нема да видите ништо. Заслепени од преголемата желба за власт никако неможете да ја видите и почуствувате вистинската битка за подобар живот за граѓаните на Охрид, која оваа Локална самоуправа секојдневно ја води во изминативе нешто повеќе од четири години. Точно е дека граѓаните знаат и паметат и што е најважно не забораваат кој го уништи Охрид. Терминот – Локална самоуправа позната…

повеќе...

Свикана седумдесет и третата седница на советот на општина Охрид

Врз основа на член 39 од Законот за локалната самоуправа („Сл.весник на РМ“ бр.5/2002) и член 26 од Статутот на општината Охрид („Сл.гласник на општина Охрид“ бр.8/2007), Претседателот на Советот донесува: Р Е Ш Е Н И Е ЗА СВИКУВАЊЕ НА СЕДУМДЕСЕТ И ТРЕТАТА СЕДНИЦА НА СОВЕТОТ НА ОПШТИНА ОХРИД ЈА СВИКУВАМ седумдесет и третата седница на Советот на општина Охрид на ден 18.08.2017 година (петок) со почеток во 11:00 часот. Седницата ќе се одржи во зградата на општина Охрид, со следниот: Д Н Е В Е Н   Р Е…

повеќе...

Наградата „Живко Чинго“ за расказот „Во рогот на волот“ под шифра „Чадор“

Комисијата за доделување на наградата „Живко Чинго“ за најдобар расказ, во состав проф д-р Димитар Пандев, проф. д-р Наташа Аврамоска и писателот Славе Ѓорго Димоски на состанокот одржан на 9.08.2017 година едногласно одлучи наградата „Живко Чинго“ што ја доделува Општина Охрид, да му припадне на авторот на расказот „Во рогот на волот“ испратен под шифра „Чадор“. На годинешниот конкурс вкупно пристигнаа 58 раскази, во кои доминираат традиционални книжевни теми, актуелни социјални теми и исповедни искажувања. Во најтесен избор, покрај наградениот расказ влегоа и расказите „Црешата на Цар Самуил“ под шифра…

повеќе...