Заврши обуката за обучувачи за превенција на говор на омраза

Денес беше последниот ден од обуката против говор на омраза, која се одржа во рамки на Националната Кампања против говор на омраза, чиј координатор е Агенцијата за млади и спорт.

Обуката која започна на 1-ви октомври е проект на Центарот за Меѓукултурен Дијалог од Куманово, наменет за едукација и обука на обучувачи против говор на омраза, а истата е финансиски поддржана од страна на Совет на Европа. Во рамки на обуката учествуваат 25 учесници од повеќе организации, како и наставници, професори и поединци – активисти за човековите права.

Во рамки на обуката од страна на претставници на Агенцијата за млади и спорт и Совет на Европа беа презентирани целите и досегашните активности на Кампањата против говор на омраза во Република Македонија, но и глобалната кампања која истовремено се одвива во повеќе земји членки на Совет на Европа.