Протестно чествување на Денот на Независноста на Македонија

Македонскиот народ, македонските носителии бранители на државниот суверенитет Ве покануваат, заедно протестно да го чествуваме ДЕНОТ НА НЕЗАВИСНОСТА НА МАКЕДОНИЈА, 8-МИ Септември, УТРЕ (петок), 08.09.2017од 18.30 – 20.30 часот. Во контекст на најавените народно-творечки протести, предвидуваме пригодна културолошко- творечка програма и реализирање на дел од најавениот творечко-народен перформанс, создавање на мултимедијално и интерперсонално творечко дело – интервенција во простор. На ликовно- естетски начин, создавање на ликовна симболика на сувереноста, независноста и самостојноста на Македонија и македонскиот народ, со поврзување на 3-те Илиндени, симболично тројство на стремежите и борбата на македонскиот…

повеќе...

Сенароден протест за враќање на насилно одземениот сувернитет

На 05.09.2017 година (вторник), во 18:30 часот, како продолжение на започнатите протести/протестни барања во Охрид, во месец јули, о.г., пред Собранието на Република Македонија, во паркот ,,Жена борец,, на просторот помеѓу споменикот на АСНОМ и споменикот на ,,Паднатите херои за Македонија,, , ќе започне мирниот творечко-сенароден протестен собир, со што ќе почне одвивањето и заедничкото создавање на творечко-сенародно мултимедијално и интерперсонално дело/перформанс ,,Вистината за Македонија,, амбиентално дело – интервенција во простор. ГИ ПОВИКУВАМЕ сите творци, родољуби, носители и бранители на државниот суверенитет, здруженија на граѓани, народни асоцијации, тела, иницијативи, ДА…

повеќе...

Писмо: Преголемите пожари со кои се соочува Р.Македонија и другите балкански држави

ЕКОЛОШКО-ЗАШТИТЕН СТРУЧЕН ИЗВЕШТАЈ ВЛИЈАНИЕТО НА ШУМИТЕ ВРЗ ЖИВОТНАТА СРЕДИНА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА И ПОШИРОКО НА БАЛКАНОТ ПОВОД: Преголемите пожари со кои се соочува Р.Македонија и другите балкански држави Површината на Р.Македонија изнесува околу 26 000 км2. 70% од нејзината површина е планински дел. Скоро 1 000 000 хектари од земјиштето е под шумски зелен појас. Според намената на шумите 90% од нив се за стопански потреби, односно дрвото се сече за преработка во дрвната индустрија и поголрм процент се користи за огрев на домовите од граѓаните како и институциите. Само…

повеќе...

Писмо: Обврска и чест е Египќанец да биде на листите за советници на ВМРО-ДПМНЕ

Да потсетиме има потпишан Меморандум за соработка со една моќна, силна , одговорна и принципиелна политичка партија како што е ВМРО ДПМНЕ. Идеолошки, стратешки и историски огромно мнозинство на Египќани имаат многу допирни точки со политичкиот субјект ВМРО ДПМНЕ. Да потсетам ние како етникум имавме два политички субјекта, Сојуз на Египќани и Партија за Демократско Движење на Египќаните, кои сега за жал се згаснати. Сега, имаме една, за нас Египќаните многу комплексирана и специфична состојба. Ако реално ги погледаме односите на силите, ако не бидеме дел од листите на ВМРО…

повеќе...

Писмо: Проблемот со Дивата депонија во Струшкиот дел, нејзиниот постанок и влијание врз животната средина

ОБРАЌАЊЕ Повод: Дивата депонија во Струшкиот дел, нејзиниот постанок и влијание врз животната средина. Почитувани претставници на Централната власт на Р. Македонија, Почитувани претставници на локалните власти на Р. Македонија, Почитувани претставници на медиумите, Проблемот со прифаќањето на цврстиот отпад во Р. Македонија се уште целосно не е решен, односно се уште не се изградени регионални депонии по сите европски и светски стандарди во прифаќањето и обработката на отпадот во Р. Македонија. По изборот на местото за изградба на една Регионална депонија, од еколошки аспект, мора да се внимава: –…

повеќе...

Отворен последен повик до ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ

Македонскиот народ/ македонските граѓани – носители и бранители на државниот суверенитет, веќе 27 години активно учествуваме во демократските процеси и градењето на слободна, суверена и независна Р.Македонија, давајќи го својот глас и доверба на политичките субјекти кои сметаме дека ги заштитуваат нашите/ интересите на македонскиот народ/македонските граѓански, национални и државни интереси, како што е тоа случај со секоја држава во светот. Во 2001 година, ја поведовме Граѓанската иницијатива за здраво, достоинствено и возвишено живеење и создавање, пред војната што ни се случи; за време на војната, кога во окупираниот Лешок…

повеќе...

Писмо: Владата на Р.Македонија да обезбеди стипендии за студентските Египќани

Денес, сме сведоци дека има стипендии наменети за припадниците на етничката заедница Роми, и ние го поздравуваме тој чекор. Но, имајки го во предвид фактот, дека припадниците на етничкиот кампус на Египќаните, имаат изразени социјални проблеми, огромна бројка на невработеност, од една страна, а од друга страна има изразита желба да се заврши високо образование, и на тој начин да се форсира процесот на интеграција на ова ранлива етничка заедница, апелираме Владата на Р.Македонија да обезбеди минимум 20 стипендии за студенти Египќани, и на тој начин да ја потврди својата…

повеќе...

Искористување на европските фондови во интерес на заштита на природните вредности на Република Македонија

Во интерес на еколошката, економската и туристичката развојна иднина на Југозападниот регион и Западна Македонија, во периодот од 2000-2004 год. како претседател на еколошкото друштво Грашница од Охрид, покренав иницијатива да се работи на искористување на природните потенцијали на овој дел од Македонија во интерес за побрз еколошки, економски, туристички и инфраструктурен развој на Западниот дел од Македонија -покренав иницијатива за стопирање на риболовот на Охридско Езеро во период од 10 години -во општина Дебрца да се отвори средно училиште за аграр и екологија со цел југозападниот регион да добие…

повеќе...

Мирен протест – Блокирање на патот Охрид – Св.Наум

Поради непостапување по протестните барања на македонските граѓани- носители и бранители на државниот суверенитет, мирниот граѓански протест започнат на 09.07.2017 година од плоштадот “Св.Климент Охридски” во Охрид, го интензивираме и ќе продолжиме со пролонгираното блокирање на патот, Охрид – Св. Наум, Св.Наум – Охрид (кај Билјанини извори), на ден 16.07.2017 година (недела) од 11.00 – 12.00 часот, кој ќе продолжи и во наредните денови, по 1 час дневно, од 11.00 – 12.00 часот, сѐ до прифаќањето на протесните барања: 1.ВЕДНАШ ДА ПРЕСТАНАТ СИТЕ ДОГОВАРАЊА, ПРЕГОВАРАЊА, РЕШАВАЊА НА МАКЕДОНСКИТЕ РАБОТИ/ПРАШАЊА (ПРОМЕНА…

повеќе...

Мирен граѓански Протест против непринципиелните политики на плоштадот „Св. Климент Охридски”

После повеќегодишно континуирано обраќање, со граѓански претставки, граѓански иницијативи, барања, апели, обраќања, повици до надлежните институции и субјекти, внатре и надвор од Македонија, за почитување на правото и на волјата на македонските граѓани за заштита и одбрана на македонскиот народ и на македонската држава од разнебитување и уништување и против водењето и реализирањето на непринципиелните политики, договори и донесувањето одлуки на штета на македонскиот народ и на македонската држава, ништо од сето тоа не вроди со плод, ниту можеше да допре до граѓаните, зашто бевме опструирани од медиумите. Поради тоа,…

повеќе...