Археолозите пронајдоа гробница од лекар кој ги лечел фараоните

Тим од чешки археолози пронајде гробница стара 4000 години, од лекар кој ги лечел фараоните на наоѓалиштето во Абусир, југозападно од Каиро.

Ова откритие е важно бидејќи станува збор за гробницата на еден од најголемите лекари во времето кога се граделе пирамидите.

Во Абусир се наоѓаат неколку пирамиди од фараони од Петтата династија која владеела во горниот дел од Египет пред 2500 години пред новата ева.