Охрид домаќин на Петтата меѓународна летна школа

Заменик градоначалникот Ангел Јанев, денеска во Конгресниот Центар се обрати на Петтата меѓународна летна школа под наслов „Направи разлика, стани европски креативен лидер на промени“ што од вчера до 15-ти август се одржува во Охрид.

„Градот домаќин Охрид, уште пред многу векови ја направил суштинската разлика помеѓу светлината на знаењето и темнината на неукоста. Благородната мисија на Светите Климент и Наум во описменувањето на населението од овој крај и штедрото ширење на истото на поширокиот Балкански регион, го сврстува Охрид како град светилник на писменоста, духовноста и културната размена со другите народи, како општо прифатени универзални човечки вредности за изградба на подобар свет. Верувам дека младите генерации Македонци и нивните врсници од другите земји, можат, на креативен, одржлив и одговорен начин да одговорат на предизвиците на денешницата. Одржувањето на оваа летна школа, убеден сум дека ќе ги сплоти и уважените професори и предавачи и студентите, во заедничката мисија да создадеме квалитетни и општествено одговорни лидери, со кои Македонија и регионот ќе имаат извесна и стабилна иднина за своите граѓани“, рече заменик градоначалникот Јанев.

Организатори на Летната школа се Економскиот факултет од Скопје при УКИМ и студентската организација АИЕСЕК, а Општина Охрид логистички го подржува настанот.

Petta_Megju_letna_skola_2015_4851