Први мај – Ден на трудот

Меѓународниот ден на трудот е меѓународен празник кој се празнува на 1-ви мај и е посветен на борбата за зачувување и унапредување на правата на работниците.

Се одбележува на 1-ви мај во знак на почит кон жртвите на штрајкот што се одржа од 1-ви до 4-ти мај 1886 во Чикаго. На овој штрајк, организиран со цел воведување на 8-часовен работен ден,беше употребена сила од страна на полицијата, при што имаше и жртви. Подоцна, организаторите на штрајкот беа изведени на суд, при што четворица од нив беа и погубени.

Во знак на почит кон жртвите од чикашкиот штрајк, Втората интернационала на својот оснивачки конгрес во 1889 донесе декларација со која се повикуваат работниците од целиот свет на демонстрации на 1-ви мај со цел подобрување на својата положба. Оттогаш, традиционално, на 1 мај секоја година во повеќе земји ширум светот се одржуваат демонстрации во знакот на одбележувањето на Меѓународниот ден на трудот.

Меѓународниот ден на трудот е државен празник во повеќе земји во светот, пред се во комунистичките и бившите комунистички земји. И во Република Македонија, Меѓународниот ден на трудот има статус на празник. До 2006 година тој се празнуваше 2 дена, на 1-ви и 2-ри мај, а од 2007 година се празнува само еден ден. Во Македонија празникот не се одбележува политички и, наместо тоа, се користи како ден за екскурзии во природа.