16то издание на Интернационалниот натпревар за млади музичари „Охридски бисери 2017“

Од утре, 15ти јуни до 21ви јуни, во Охрид во големата сала на Општина Охрид ќе се одржи 16то издание на Интернационалниот натпревар за млади музичари „Охридски бисери”. Натпреварот ќе биде отворен утре, со почеток во 21:00 часот.

Пријавени се 120 кандидати од повеќе држави: Русија, Кина, Германија, Полска, Романија, Бугарија, Литванија, Хрватска, Србија, Словенија и др. кои ќе учествуваат во дисциплините: Флејта, Кларинет, Саксофон, Труба, Хорна, Тромбон.

Натпреварот ќе го следи Интернационално жири од познати и признати музички педагози од: Русија, Германија, Бугарија, Австрија, Македонија, Србија.

Натпреварот ќе го отвори Министерот за култура м-р Роберт Алаѓозовски. Ќе настапи Камерниот оркестар „Солисти на ФМУ” и солистот на флејта Мина Радич, добитник на Гранд При 2015.