Светски ден на срцето

Светскиот ден на срцето се одбележува на 29 септември секоја година. Во мај 2012 година, светските лидери се обврзаа да ја намалат глобалната смртност од незаразни болести за 25% до 2025 година. Кардиоваскуларните болести се одговорни за скоро половина од сите смртни случаи од незаразни болести, што ги прави убиец број еден во светот. Светскиот ден на срцето е, според тоа, е совршена платформа за заедницата на кардиоваскуларните болести да се обединат во борбата против тие болести и да го намали глобалниот товар на болеста.

Создаден од Светската федерација за срце, Светскиот ден на срцето ги информира луѓето ширум светот дека кардиоваскуларните болести, вклучувајќи ги и срцевите заболувања и мозочниот удар, претставуваат водечка причина за смртта која одзема 17,5 милиони животи секоја година и ги истакнува активностите што поединците можат да ги преземат за спречување и контрола на кардиоваскуларните болести. Денот има за цел да ја поттикне акцијата да ги едуцира луѓето, дека со контролирање на факторите на ризик, како што се употребата на тутун, нездравата диета и физичката неактивност, може да се избегнат најмалку 80% од предвремените смртни случаи од срцеви заболувања и мозочен удар.

Светскиот ден на срцето е глобална кампања во која поединци, семејства, заедници и влади низ целиот свет учествуваат во активности за да се грижат за здравјето на срцето. Преку оваа кампања, Светската федерација за срце ги обединува луѓето од сите земји и потекла во борбата против товарот на кардиоваскуларните болести, и инспирира и предизвикува меѓународна акција за поттикнување на здраво живеење на луѓето од целиот свет.

WebOhrid