Промовирани нови дела од капиталниот проект „130 тома македонска книжевност“

Нови дела кои се надоврзуваат на основниот капитален проект „130 тома македонска книжевност“ беа промовирани денеска во објектот Порта Македонија. Станува збор за пет нови тома на македонски и на англиски јазик кои прикажуваат една важна творечка етапа од македонската културна историја длабоко поврзана со македонската национална мисла, како и 25 наслови на дела на албански и турски автори кои се дел од едицијата „130 тома македонска книжевност“ и кои сега се достапни и на македонски јазик. На промоцијата присуствуваше премиерот Никола Груевски, министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска, директорот на…

повеќе...

Промовирани првите десет дела од „Врвови во светската филозофија“

Првите десет дела од проектот „Врвови во светската филозофија, историја, психологија и психоанализа“ денеска беа промовирани на Филозофскиот факултет во Скопје. Проектот предвидува превод на вкупно 366 капитални дела, со што на македонскиот читател ќе му се овозможи непосреден пристап до идеите и учењата што ги дефинираат светската филозофија, историја и психологија од нивните зачетоци до денес. На промоцијата присуствуваа премиерот Никола Груевски и министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска. „Владата издвои 133 милиони денари и го почна овој проект кој очекуваме да заврши во текот на 2017 година. Со овој…

повеќе...