Врачена нова американска донација во техничка опрема во рамки на EXBS програмата

„Интензивните реформски зафати во македонската полиција во сите сегменти од нејзиното функционирање реализирани во текот на изминативе години, во голема мера се должат на партнерството и помошта што МВР на РМ ја има од нашите пријатели од САД“, истакна меѓу другото министерката за внатрешни работи м-р Гордана Јанкулоска на денешното врачување на новата донација во техничка опрема од страна на амбасадата на САД во РМ наменета за потребите на МВР и Царинската управа а во рамки на Програмата за контрола на извозот и гранична безбедност (EXBS) што се одржа во скопскиот хотел “Александар Палас“.

Инаку, само во рамки на Програмата за контрола на извозот и граничната безбедност за потребите на царината и граничната полиција (EXBS) од 2000-тата година наваму преку амбасадата на САД во Република Македонија донирана е опрема во вредност од околу три милиони долари, од кои што 1,4 милион долари е опрема којашто најде свое место во секојдневното функционирање на полициските служби, во нивното поефикасно и поквалитетно работење.

Оваа последна донација вредна околу 65.000 долари се состои од високософистицирана техничка опрема наменета за новоформираните единици за криминалистичко разузнавање и анализа на ризик, со цел истите да се опремат според современите технички стандарди во борбата против меѓународните закани и прекуграничниот криминал, согласно позитивната пракса на ЕУ и насоките за анализа на ризик од Frontex а согласно Зaедничкиот интегриран модел за анализа на ризик на земјите на Европската Унија (CIRAM).