Позната програмата за Струшките вечери на поезијата 2015

ПРОГРАМА НА СВП 2015 ГОДИНА

Недела, 23 08. 2015

11:00 Работилница за деца „Како настанува книга“

– Летна сцена на „Домот на поезијата“ и други локации во Паркот на поезијата.

20:00 Отворање на саемот на книгата во рамките на СВП – поетски маркет

– Летна сцена на „Домот на поезијата“ и други локации во Паркот на поезијата.

20:30 Отворање на неделата на поетски и документарни филмови посветени на поезијата – секој ден во 21 на летната сцена на „Домот на поезијата“.

– „Летна сцена“ на „Дом на поезијата“

21:00 Проекции на поетски филмови во соработка со Фестивалот на поетски филмови „Зебра“, Берлин

– Проекција на документарниот филм „Звуците на Ариранг“ – посветен на Ко Ун, добитникот на „Златен венец“ на СВП за 2014 година

– „Летна сцена“ на „Дом на поезијата“

 

Понеделник, 24 08. 2015

10:00 – 21:00 Книжевни промоции на македонската поетска продукција во рамките на Саемот на книгата

– „Летна сцена“ на „Дом на поезијата“

21:00 Проекции на поетски филмови во соработка со Фeстивалот на поетски филмови „Зебра“, Берлин

– „Летна сцена“ на „Дом на поезијата“

 

Вторник, 25 08. 2015

10:00 – 21:00 Книжевни промоции на македонската поетска продукција во рамките на Саемот на книгата – Трибина посветена на книжевноста за деца

– „Летна сцена“ на „Дом на поезијата“

21:00 Проекции на поетски филмови во соработка со Фестивалот на поетски филмови „Зебра“, Берлин

– „Летна сцена“ на „Дом на поезијата“

 

Среда, 26 08. 2015

10:00 Садење дрво и поетско читање во чест на добитникот на „Златниот венец“,

– „Парк на поезијата“

12:00 Прес-конференција со добитникот на „Златен Венец“ на СВП за 2015 година

– „Пијано бар“, Хотел „Дрим“

18:10 Отворање на изложба на Александар Ѓорѓиев Промотор: Александар Станковски

– Лоби на Хотел „Дрим“

18:30 Свечен прием на учесниците од Министерот за култура на Република Македонија

– Летна тераса на Хотел „Дрим“

20:30 СВЕЧЕНО ОТВОРАЊЕ СВП 2015

– Плато пред „Домот на поезијата“

21:00 „Поетски меридијани“ – меѓународно поетско читање

– Плато пред „Домот на поезијата“

22:15 Настап на музичката група „Фолтин“

– Плато пред „Домот на поезијата“

23:15 Поетско читање на учесниците во поетската платформа „Версополис“

– Плато пред „Домот на поезијата“

24:00 „Ноќ без интерпункција“

– Плато пред „Домот на поезијата“

 

Четврток, 27. 08. 2015

10:30 Излет до манастирот Св. Јован Бигорски 13:30 „Кругови “ – Меѓународно поетско читање

– Дворот на манастирот Св. Јован Бигорски

18:00 Потрети: претставување на едицијата „Плејади“ – Душко Новаковиќ, Себастијано Грасо, Виктор Родригез Нуњес и поетско читање

– „Струшки кепенци“, Хотел „Дрим“

19:10 Поетско читање на поетите од потесниот избор за наградата „Браќа Миладиновци“

– „Пијано бар“, Хотел „Дрим“

20:00 Поетски времеплов „50 години Златен венец“- омажи на лауреатите на СВП

– Поетски портрет на Адонис

– Настап на музичката група La Colonie Volvox

– Конгресна сала на Хотел „Дрим“

20:00 Поезија на пат – Битола – НУ Центар за култура Битола

– Летна сцена „Тумбе кафе“, Битола

20:00 Поезија на пат – Ресен – НУ Дом на културата „Драги Тозија“, Ресен

– Дом на културата „Драги Тозија“, Ресен

21:00 Поезија на пат – Скопје: Версополис (Кристина Хочевар, Сигурбјорг Прастадотир, Лин Хансен, Том Ван де Воорде, Бежан Матур, Владимир Мартиновски, Николина Андова Шопова)

– Драмски кафе бар, предворје на Драмски театар, Скопје

21:00 Поезија на пат – Охрид: Центар за култура „Григор Прличев“, Охрид

– Сцена пред Дом на културата „Григор Прличев“, Охрид

21:30 Вечер на современа мексиканска поезија – претставување на антологијата „Златни нишки“ и поетско читање (Марио Бохоркес, Али Калдерон, Михаил Ламас, Хавиер Гутиерез Лозано)

– Сцена покрај езерото – истек на реката Дрим („Галеб“)

22:30 „Кругови“ – Меѓународно поетско читање

– Сцена покрај езерото – истек на реката Дрим („Галеб“)

23:30 „Ноќ без интерпункција“

– „Брод тргнат кон немерливото“ – видео-омаж за Игор Исаковски (автор: Сашо Димоски)

– Поетско читање – Млада македонска поезија

– Сцена покрај езерото – истек на реката Дрим („Галеб“)

 

Петок, 28. 08. 2015

10:00 Симпозиум „Изгубено/најдено во преводот“ – Линда Марија Барош, Ерол Туфан,

„Пијано бар“ – Хотел Дрим“

11:00 „Поетски маркет“ – Средба со издавачи, агенти, професионални посетители – ВЕРСОПОЛИС

Конгресна сала, хотел „Дрим”

12:00 „Матине“, меѓународно поетско читање

Предворје на манастирската црква „Св. Богородица“, Калишта

15:00 Програма – Професионални посетители – средба на директори, организатори на интернационални поетски фестивали и интернационални издавачи и книжевни промотори.

18:00 Зебра – фестивал на поетски филмови – предавање на Томас Волфарт

Конгресна сала хотел „Дрим“

19:30 Портрети: Јусеф Комунјака, Суџата Бхат, Хасан Зактан – модератор Зоран Анчевски

Конгресна сала хотел „Дрим“

20:30 Вечер на македонската поезија и поетско читање (Катица Ќулавкова, Санде Стојчевски, Бранко Цветкоски)

Конгресна сала хотел „Дрим“

22:00 Поетско читање на учесниците во платформата ВЕРСОПОЛИС

Сцена покрај езерото – истек на реката Дрим („Галеб“)

23:30 „Ноќ без интерпункција“

– Портрет на Паула Бозалонго, лауреат на наградата „Мостови на Струга“ на СВП и УНЕСКО Промотор: Марта Марковска

– Млада македонска поезија – поетско читање на млади поети

Сцена покрај езерото – истек на реката Дрим („Галеб“)

 

Сабота, 29. 08. 2015

10:00 Симпозиум „Изгубено/најдено во преводот“

– Влада Урошевиќ, Богомил Ѓузел

Конгресна сала, хотел „Дрим”

11:30 Портрет на Вера Чејковска, добитник на наградата „Браќа Миладиновци“ за 2014 година и промоција на книгата – Модератор: Санде Стојчевски

„Струшки кепенци“ – хотел „Дрим“

12:30 Прес-конфереција – прoгласување на добитникот на наградата „Браќа Миладиновци“ 2015 година

„Пијано бар“ – хотел „Дрим“

13.00 Симпозиум „Изгубено/најдено во преводот“ Кетрин Хедин, Виктор, Родригес Нуњес, Зоран Анчевски

– модератори: Румена Бужаровска и Огнен Чемерски

„Пијано бар“ – хотел „Дрим“

14:30 Програма – Професионални посетители – средба на директори, организатори на интернационални поетски фестивали и интернационални издавачи и книжевни промотори.

17:30 Излет до Охрид и разгледување на културните споменици во градот.

18:30 „Созвучја“ (Corespondеnces) – Поетско читање на плоштадот во Охрид

Плоштад во Охрид – сцена кај споменикот на Св. Климент

21:00 Поетски портрет на поетот-лауреат на „Златен венц на СВП 2015“, Беи Дао – музички настап: Мерсиха Шукри, харфа

Црква „Св. Софија“, Охрид

23:00 „Ноќ без интерпункција“

Сцена покрај езерото – истек на реката Дрим („Галеб“)

 

Недела, 30. 08. 2015

10:00 Излет до манастирот Св. Наум со брод и посета на изворите на реката Црн Дрим.

15:30 In Vino Veritas: прогласување на најдобрата песна посветена на виното.

16:00 Враќање во Струга со брод и неформално поетско читање

20:30 „Мостови“, меѓународно поетско читање и врачување на наградите „Златен венец“, „Браќа Миладиновци“ и „Мостови на Струга“.

„Мост на поезијата“, Струга

24:00 Прогласување на добитникот на наградата „Енхалон“

Прес-центар на СВП во хотел „Дрим“

 

Понеделник, 31. 08. 2015

13:00 Поетско матине Матка,

Манастир Св. Андреја, Матка

21:00 Меѓународен поетски митинг, Скопје

Плоштад „Македонија“ кај Камениот мост