Традиционален 46ти по ред Општински натпревар по прва помош „Биди херој, укажи прва помош“

Несреќите се случуваат секојдневно и насекаде: во домот, на улица, на училиште, на работно место, на игралиште, во природа и каде ли уште не. Во таквите ситуации правилното укажување прва помош значи спасување човечки живот.

Во рамките на своите активности во делот на првата помош Црвен крст Охрид на 06.05.2017 (сабота) во периодот од 9-16 часот, под мотото „БИДИ ХЕРОЈ, УКАЖИ ПРВА ПОМОШ”, ќе го организира традиционалниот, 46-ти по ред, Општински натпревар по прва помош. На натпреварот, стекнатите знаења и техники за укажување на прва помош ќе ги покажат повеќе од 200 ученици-натпреварувачи од сите основни и средни училишта од Охрид и Дебарца, организирани во екипи во категорија подмладок и категорија младина.

И оваа година на општинскиот натпревар ќе се применуваат критериуми и стандарди кои се спроведуваат при одржување на европските натпревари по прва помош. Во таа насока натпреварувачите, но и посетителите на оваа манифестација на повеќе пунктови низ градот Охрид, почнувајќи од плоштадот Св.Климент Охридски, продолжувајќи по градскиот кеј, до СРЦ „Билјанини Извори“, ќе бидат сведоци на симулирани-реални случки на несреќи, изведени од членовите на актерските групи од Црвен крст Охрид, како и реалистички приказ на повреди, подготвени од посебно обучени шминкери за повреди на Црвен крст Охрид. За регуларноста и оценувањето на натпреварувачите ќе се грижат 15 судии за прва помош на Црвен крст Охрид.

Присутните наши сограѓани ќе имаат можност да видат и доколку сакаат, научат како правилно се укажува прва помош и да добијат бесплатни совети од инструкторите за прва помош, но и да ја покажат својата хуманост со купување на влезници за детскиот музички фестивал „Фолклорна бајка“ кој е со хуманитарен карактер или го набават изданието „Мојот живот после изгубен живот“ – Дневникот на Матилоска.