МД „Илинден“ – Тирана достави барање до претседателот Илир Мета за ревидирање на Законот за заштита на малцинствата

Македонското друштво „Илинден“ – Тирана и неговиот огранок за Голо Брдо, доставија барање до албанскиот претседател Илир Мета, во кое се бара согласно неговите уставни надлежности, да го врати во Парламентот на повторно разгледување Законот за заштита на малцинствата. Во барањето се посочува дека Законот, кој е усвоен на 13 октомври 2017 година го сметаат за многу значаен за малцинставата во Република Албанија. Поради тоа не може да се дозволи искривување на вистината со прзинавање на непостоечко бугарско малцнство во областите Преспа, Голо Брдо и Гора, кои се населени со…

повеќе...

Советниците од опозицијата бараат разгледување на одлуките за Плаошник и Студенчишко блато

Денес советниците од СДСМ, ВМРО-НП, ЛДП и НСДП, поднесоа барања до градоначалникот на општина Охрид, Никола Бакрачески и до претседателката на советот на општина Охрид,  Гордана Коњановска. „Заради се поголемиот револт кај граѓаните и актуелноста на проблематиката која се однесува на спроведување на урбанистичкиот план кај Плаошник, како и аспирациите за урбанизација на Студенчишко блато, бараме на седница на Советот на општина Охрид да се дополни дневниот ред со следнава точка: Разгледување на одлуките кои се однесуваат на Плаошник и Студенчишко блато.“– информираат советниците од опозицијата. Тие, од градоначалникот на општина Охрид,…

повеќе...