Црвен крст Охрид денес ќе врши бесплатни здравствено-превентивни прегледи во рамки на Неделата на срцево-садови заболувања

Во рамки на своите здравствено-превентивни активности, а како дел од одбележување на Неделата на срцево-садови заболувања (21-28 февруари), Црвен крст Охрид со своите медицински тимови, денес од 13:30 до 15:00 часот на плоштадот Крушевска република (Чинар) ќе врши бесплатни здравствено-превентивни прегледи-мерење на крвен притисок и ЕКГ, а стручните тимови ќе даваат корисни совети за превенција и заштита од срцево-садови заболувања. Срцево-садовите заболувања се водечка причина за смртност во светот. Според податоците на Светстката здравствена организација, секоја година од болести на циркулаторниот систем умираат околу 17 милиони луѓе. Во Европа околу…

повеќе...

Вкусовите на Македонија повторно во Охрид

Во склад со активностите и Програмата на Општина Охрид, Секторот за Туризам и локален економски развој и оваа година, како и претходните години го организира Фестивалот на Вино и сирење „Кај Чинарот“, кој ќе се одржи на 26ти (петок) и 27ми август (сабота). На овој фестивал ќе учествуваат повеќе мали и средни производители на вино и сирење. Учеството на овој Фестивал значи зголемен обем на продажба и заработувачка, а за посетителите можност за запознавање со производите и вкусовите на домашните вина и сирења и прилика за дружење, а за градот…

повеќе...