Кривична пријава за лице од Вевчани поради „фалсификување или уништување деловни книги“

СВР Охрид поднесе кривична пријава против П.Р.(48) од с.Вевчани, струшко за сторено кривично дело „фалсификување или уништување деловни книги“. Пријавениот, во својство на управител и сопственик на градежна фирма договорил и градел објект на бул. „Туристичка“ во Охрид сопственост на друго лице, при што во 2014 година издал прва и втора времена ситуација во кои внел невистинити податоци за вграден градежен материјал и изведени работи на објектот. Откако оштетениот поднел рекламација и писмени предупредувања по однос на спорните количини, П.Р. издал две фактури со невистинита содржина за вграден градежен материјал со намален износ. Потоа фалсификуваните фактури пријавениот ги употребил во правниот сообраќај и тоа прво кај нотар кој донел решение за дозвола за извршување, а потоа ги употребил и кај извршител и врз основа на тоа добил налози за извршување и ставање под хипотека на објектот на оштетениот и спроведување на извршни дејствија за проценка и продажба на конкретниот објект. По ова, оштетениот ангажирал вешто лице кој изготвил два наоди со реална цена за вградениот градежен материјал.