Кривична пријава за лице сторител на повеќе тешки кражби

СВР-Скопје по превземените дополнителни мерки и активности, до надлежното ОЈО поднесе уште две кривични пријави против О.А.(21) од Кавадарци со привремен престој во Скопје, поради основано сомнение дека извршил уште 19 кривични дела од кои 13 ,,тешки кражби“ предвидено и казниво по член 236 од КЗ на РМ и шест ,,тешки кражби во обид“ предвидени и казниви по чл. 236/19 од КЗ на РМ.

Кривичните дела пријавениот ги извршил во временскиот период од 06.12.2015 до средината на јануари годинава, притоа осум извршени преку ден, а 11 во ноќните и во раните утрински часови на подрачјата на Аеродром и Центар при што се здобил со противправна имотна корист од околу 507.000 денари. Од вкупно 19 кривични дела, осум се извршени во деловни простории, 10 во станови и едно во куќа.

Кривичните дела тешки кражби во деловните објекти О.А. ги извршувал на тој начин што со употреба на метална хебла насилно ги кршел влезните врати, а додека пак тешките кражби во становите и куќата ги извршувал на тој начин што со удар со нога насилно ги отворал влезните врати, влегувал внатре вршел претурање и пребарување по собите при што одземал разни предмети: златен накит, техничка стока (лап-топ компјутери, таблети, телевизори, мобилни телефони, фото апарати) и други вредни предмети. Украдениот златен накит го продавал во златара во центарот на Скопје, дел од украдената техничката стока ја продавал на дивиот пазар на Кале а додека пак дел ја заменувал за наркотична дрога марихуана.

Пријавениот е и претходно познат сторител на кривични дела од областа на имотните деликти за што од страна на СВР Скопје во временскиот период од 2009 до 2015 година поднесени му се 41 кривична пријава. Исто така пријавениот поседува досие во Гостивар, Струга и Охрид.