Градоначалникот Бакрачески ќе учествува на глобалниот состанок на градовите со езера

Градоначалникот нa Охрид, Никола Бакрачески ќе учествува на Третиот глобален состанок на официјалните делегации на членките на Европската мрежа на езера што утре (28 мај) се одржува во Исео – Италија како дел од фестивалот на европски езера.

Во текот на утрешниот ден градоначалникот Бакрачески ќе има работна средба и со партнерите од Проектот LAKTIVE TOURISM, во кој Општина Охрид е значаен партнер.

Овој европскиот партнерски проект на 5 европски држави, членки на Европската мрежа на езера (Италија, Словенија, Шпанија, Ирска и Македонија- Општина Охрид), како и два туроператори и една асоцијација на сениори е финансиран од COSME Програмата на Европската Комисија и започна со имплементација во Април 2016 година. Проектот ќе трае 15 месеци. Главната цел е продолжување на туристичката сезона со целна група на туристи – сениори (над 55 години), креирање на специфични туристички производи и туристички пакети, кои ќе бидат наменски развиени за секоја дестинација.

Општина Охрид е редовна членка на Европската мрежа на езера од 2014 година.