Програма за „Прличеви беседи“ 2017

По повод годишнината од смртта на охридскиот писател и преродбеник Григор Прличев на 5-ти февруари ќе се одржи годинешното издание на манифестацијата „Прличеви Беседи“.

„Прличеви Беседи“ е манифестација која постои од 1952 година, започната од културните институции во градот Охрид во слава на преродбеникот и поетот од крајот на 19 век, Григор Прличев.

„Прличеви Беседи“ е манифестација која во градот Охрид ја одбележува Центарот за култура, Охридската библиотека, Основното училиште, Просветно дело, Друштвото на писатели, Локалната самоуправа и Министерството за култура.

Во целост ја пренесуваме програмата:

OПШТИНА ОХРИД, НУ ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРА „ГРИГОР ПРЛИЧЕВ“, НУ БИБЛИОТЕКА „ГРИГОР ПРЛИЧЕВ“, НУ ЗАВОД И МУЗЕЈ – ОХРИД , ОУ „ГРИГОР ПРЛИЧЕВ“

„ПРЛИЧЕВИ БЕСЕДИ“ – 2017

03.02.2017 година (петок)

12.00 часот
Промоција на поемата „Екот на вековите“ од Мирко Томовски
Промотори: Тоде Илиевски, Зоран Јакимоски
Место: НУ Библиотека „Григор Прличев“

18.30 часот
Свечена приредба по повод патрониот празник на ОУ „Григор Прличев“ на ПУ во населба Рача
Место: ОУ „Григор Прличев“ на ПУ во населба Рача

05.02.2017 година (недела)

12.45 часот
Изложба на ликовни дела на уметници од Република Македонија
Место: НУ Центар за култура „Григор Прличев“, изложбен салон

13.00 часот
СВЕЧЕНОСТ ПОСВЕТЕНА НА ЛАУРЕАТОТ

Настап на Хорот при НУ Центар за култура „Григор Прличев“
Обраќање на директорот на НУ Центар за култура „Григор Прличев“
Обраќање на претставник на Општина Охрид
Претставување на наградената поема за 2016 година „ Библија“
Артистичка изведба на поемата „Библија“ од актерите Јасмина Билаловиќ и Павел Маслов
Врачување на Повелбата за најдобра поема за 2016 година
Свечено обраќање на лауреатот – Зоран Пејкоски
Драмска презентација на историската поема „Дениција“ на великанот на македонската книжевност – Петре М. Андреевски

Место: НУ Центар за култура „ Григор Прличев“, мала сала

06.02.2017 година (понеделник)

10.30 часот
Полагање свежо цвеќе пред споменикот на Григор Прличев
Место: Училиштен двор на ОУ „Григор Прличев“

11.00 часот
Книжевен портрет на Јовица Тасевски – Етернијан
Промотор: Тоде Илиевски
Место: НУ Библиотека „Григор Прличев“

12.00 часот
Панихида и полагање свежо цвеќе на гробот на Григор Прличев
Место: Гробот на Григор Прличев

12.30 часот
СТИХОВИ И ЗВУЦИ ЗА ПРЛИЧЕВ

Промоција на адаптирано издание на Прличевата автобиографија од Славе Ѓорго Димоски
Промотор: Проф. д-р Димитар Пандев
Место: Спомен – куќа на Григор Прличев

13.30 часот
Полагање лавров венец и свежо цвеќе пред бистата на поетот
– Беседа за Прличев од Зоран Пејкоски, претставник на ДПМ
Место: Бистата пред НУ Библиотека „Григор Прличев“

14.00 часот
Охридска визита
Место: НУ Библиотека „Григор Прличев “

18.30 часот
Потпишување меморандум за соработка помеѓу ОУ „Григор Прличев“ и „Гете институт“
– Ликовна изложба и врачување награди на најдобрите творби на учениците од ОУ „Григор Прличев“
Место: НУ Центар за култура „Григор Прличев“, изложбен салон

19.00 часот
Свечена приредба по повод патрониот празник на ОУ „Григор Прличев“
Место: НУ Центар за култура „Григор Прличев“, голема сала