На скопско Кале откриени над 13.400 археолошки предмети

Сите предмети се конзервирани и веќе се поделени во три збирки кои ќе бидат изложени во трите музеи на Кале. Музејот на праисторијата и музејот на отоманскиот период кои се целосно завршени, и музејот на средновековниот период, кој е во фаза на изградба … Процесот на археолошки истражувања на Скопската тврдина Кале е целосно завршен и притоа се откриени над 13.400 предмети од различни периоди, од кои 4.527 монети, изјави Министерката за култура Елизабета Канческа Милевска. Министерката Канческа Милевска денеска го посети археолошкиот локалитет на Кале и изврши увид во…

повеќе...

На Пиволенд ќе учествува и првата микро пиварница во Македонија

Од следната недела, Скопското Кале ќе биде епицентар на пивско и музичко уживање во Скопје. Покрај нашите пивари кои со години прават одлично македонско пиво, за првпат посетителите ќе имаат можност да дегустираат пиво од првата македонската микро пиварница „Темов“. Со производство под светски услови, карактеристично за пивата „Темов“ е тоа што воопшто не се разликуваат од најквалитетните пива на европскиот пазар- чешките, германските, белгиските, англиските. За разлика од големите пивари, количеството во микропиварите е со лимитирани количини и го нема во слободна продажба низ маркетите. Под строго контролирани услови,…

повеќе...

Завршија археолошките истражувања на локалитетот Китино кале – Кичево

Завршија археолошките истражувања на локалитетот Китино кале кај Кичево, проект поддржан во Програмата за заштита на културното наследство на Владата на Република Македонија и на Министерството за култура. Во текот на изминатиот месец на локалитетот Китино кале беа извршени сондажни археолошки истражувања со цел одредување на границите, контактните зони, стратиграфијата и карактерот на локалитетот. За време на истражувањата, во кои учествуваа археолози од Археолошкиот музеј на Македонија и од Институтот за старословенска култура – Прилеп, вработени во Музејот на Западна Македонија во НОВ – Кичево, како и студенти и постдипломци…

повеќе...

Расчистени „Ристо Чадо“ и „Железничка“ , на Калето се санираат багремите

По налог на општинскиот инспекторат на ул .„Железничка“ (во близина на сообраќајната клучка „Петља“) расчистена е мини-депонија од расфрлан отпад од различен вид. „Детално се расчистуваше ул. „Ристо Чадо“ (потег „Стобекс“ – „Здружение на возачи“) каде несовесни граѓани во зелениот појас расфрлале комунален отпад. Екипите на „Паркови и зеленило“ ги санираат дрвјата на северозападниот дел од Калето под бедемот од „Самоилови Тврдини“.“ – информираат од претпријатието. Во шумскиот дел од Калето, покрај патеката која води од месноста Кошишта до Горна Порта, се санираат багремови стебла и гранки и се отстранува…

повеќе...

Се расчистуваат јавни површини од Охридското кале

Екипа на ЈП „Охридски комуналец“, денеска работи на сечење гранки и санирање на дрвја на делот од охридското Кале, лево и десно од улицата „Св. Кирил и Методи“ која води од Горна Порта до месноста Дрвара. Во акцијата се ангажирани 4 работници.

повеќе...