ФФРМ: Цената за „вранец“ 17 денари/кг и 16 денари/кг за „смедеревка“

Федерацијата на фармерите на Република Македонија преку својот секторски систем за лобирање во месец јули ја разгледуваше состобата со производството на грозје. Оваа година лозарството се соочува со голем проблем направен од пролетниот мраз на 22 април 2017 година кој уништи скоро 70% од овогодинешниот род. Имено според официјалните статистички податоци во Република Македонија 48000 индивидуални земјоделски стопанства егзистираат од проиводство на грозје и од вкупната обработлива површина во Републикка Македонија 5% се лозови насади, односно вкупно 23613 хектари се лозови насади, каде што најголем процент се наоѓаат во кавадаречкиот…

повеќе...

Ќе се организира обука за основи на лозарство и енологија во Охрид

Во рамките на Проектот „Поттикнување на одржливи врски и развој на кластери во македонската туристичка индустрија“ кој Агенцијата за Индустриски Развој на Обединетите Нации (UNIDO) го имплементира заедно Охридскиот и Тиквешкиот Регион како и Министерството за Економија на РМ, Општина Охрид како партнер во Проектот Ве поканува да се пријавите за: Обука за основи на лозарство и енологија (Обука за сомелиери) во Охрид Цел на обуката е едукација на лицата кои се одговорни за производство на вино, селекција на виното во угостителските објекти, комбинација на виното со храна и протоколот…

повеќе...