Општествено корисна работа во општините за 200 лица од ранливите категории

Двесте невработени лица од социјално ранливите категории, приматели на социјална помош, лица во социјален ризик и потешко вработливи лица годинава ќе можат да бидат ангажирани за општокорисна работа во општините за период од шест месеци за што ќе добиваат месечен надомест од 6.200 денари. Во периодот на ангажманот лицата кои примаат било каква парична помош од државата нема да ја изгубат. Заменик-министерот за труд и социјална политика Диме Спасов појасни дека на овој начин се овозможува ангажирање на лицата од овие категории кои потешко доаѓаат до работа, со кое, како…

повеќе...

Ставрески: Кавадарци една од општините со најмала невработеност

Кавадарци е една од општините во која имаме најмала невработеност, оцени денеска вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески по потпишувањето на Договорот за реконструкција и доградба на едно основно и две средни училишта во општината. „Кавадарци е општина во која имаме многу вработувања, пред се во „Дрекслермаер“ каде бројката на вработени надмина 5.000 лица, а со последната најава дека во септември ќе има уште 500 вработувања ќе се приближиме до околу 6.000 работни места што е извонредно голем број на вработувања. Исто така преку проектот „Македонија вработува“ над сто…

повеќе...

Ставрески: Речиси целосно искористен фондот за Проектот за подобрување на општинските услуги

Вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставерски оцени дека сосема добро оди досегашната реализација на проектот што Министерството за финансии го реализира со Светска банка за поддршка на општините со вкупен фонд од 56 милиони евра. „Проектот што го реализираме со СБ за поддршка на општините има вкупен фонд од 56 милиони евра. Досега 34 општините искористија 26 милиони евра за 45 проекти. За останатите средства веќе имаме проекти од општините кои се во завршна фаза и финално одобрување, така што веќе се врзани сите средства, со исклучок на 1-1,5…

повеќе...