Утре на охридскиот плоштад ќе се вршат здравствено-превентивни прегледи

Во рамки на одбележувањето на празникот Св.Климент Охридски, а со цел превентивна грижа за здравјето на населението, особено во време на високи температури на воздухот, Црвен крст Охрид во текот на целиот ден на 8 август 2017 година, на Градскиот плоштад во Охрид во периодот од 9 – 23 ч. во соработка со Здружението на лица со дијабет Тип 1 Охрид, и Здружението „Мозочен удар“ Охрид ќе врши здравствено-превентивни прегледи. Медицинските екипи на Црвен крст Охрид, Здружението на лица со дијабет Тип 1 и Здружението Мозочен удар ќе бидат на…

повеќе...

Црвен крст Охрид денес ќе врши бесплатни здравствено-превентивни прегледи во рамки на Неделата на срцево-садови заболувања

Во рамки на своите здравствено-превентивни активности, а како дел од одбележување на Неделата на срцево-садови заболувања (21-28 февруари), Црвен крст Охрид со своите медицински тимови, денес од 13:30 до 15:00 часот на плоштадот Крушевска република (Чинар) ќе врши бесплатни здравствено-превентивни прегледи-мерење на крвен притисок и ЕКГ, а стручните тимови ќе даваат корисни совети за превенција и заштита од срцево-садови заболувања. Срцево-садовите заболувања се водечка причина за смртност во светот. Според податоците на Светстката здравствена организација, секоја година од болести на циркулаторниот систем умираат околу 17 милиони луѓе. Во Европа околу…

повеќе...

Бесплатни здравствени прегледи на стари лица во Охрид и Дебрца

Денес се заокружуваат активностите кои се реализираа во рамки на одбележувањето на Неделата на грижа за стари лица во организација на Црвен крст Охрид. Во тек се бесплатни здравствени прегледи на стари лица во општината Дебрца, кои ги изведува медицински тим на Црвен крст Охрид, кој го сочинуваат лекар-кардиолог од Клиниката за кардиологија во Скопје, лекар-невролог од Здружението „Мозочен удар“ од Охрид и медицинска сестра. Прегледите ќе се изведуваат и во Охрид на плоштадот Крушевска Република (Чинар) денес од 13:00 часот. Покрај едукативните материјали и совети од стручните лица, на старите…

повеќе...

Бесплатни прегледи за млади спортски рекреативци

Од 1 август младите лица кои рекреативно практикуваат спортски активности ќе може да направат бесплатен преглед на Спортска медицина, информира на денешната прес-конференција министерот за здравство Никола Тодоров. Со оваа мерка на Министерството за здравство ќе бидат опфатени околу 25 илјади лица – аматери спортисти, на возраст од 14 до 29 години. Станува збор за основен пакет кој ќе се врши во службите за спортска медицина во здравствените домови во Скопје, Битола, Прилеп, Гостивар, Струмица, Струга и Кавадарци, како и на Медицинскиот факултет во Скопје. „Прегледот опфаќа ЕКГ, хематолошки и…

повеќе...

Пунктови за бесплатни превентивни прегледи и во Охрид

Пунктови за бесплатни превентивни прегледи и совети за превенција од топлото време од денеска ќе бидат поставени на повеќе локации во Скопје и во останатите градови. Пунтовите се поставуваат во рамки на програмата „Здравје за сите“ на Министерството за здравство, а во соработка со Здравствен дом-Скопје и останатите здравствени домови во државата. Прегледите во Скопје ќе ги вршат медицински екипи од ЈЗУ „Здравствен дом Скопје“, а во другите градови медицински екипи од тамошните здравствени домови. На пунктовите граѓаните ќе се информираат од медицинските лица за заштита од високи температури, ќе…

повеќе...