Завршува учебната година, учениците на распуст

За околу 270.000 ученици, од кои 188.000 основци и 80.000 средношколци, денеска е последниот училишен ден од учебната 2016/2017 година. Полуматурантите овој месец ќе се запишуваат во средни училишта. Првото пријавување и запишување во јунскиот уписен рок е на 28-ми и 29 јуни. Матурантите, пак, утре (10 јуни) ќе полагаат тест по странски јазик. За англиски се пријавени најголем број кандидати (15.201), за француски јазик 108, за германски 197 и за руски јазик 26 кандидати.

повеќе...

Започна зимскиот распуст за учениците

Од вчера за сите ученици од основните и средните училишта, започна тринеделниот зимски распуст. Учениците ќе се вратат на настава на 20-ти јануари, во вторник, кога почнува второто полугодие.

повеќе...