Нови бомби ја нападнаа екологијата во Охрид

Нови бомби ја нападнаа екологијата во градот и сето тоа започнува од училишните дворови. И покрај тоа што на нив пишува (на турски) дека не се наменети за деца под 14 години, овие „POP! Grenade“ бомби им се достапни на децата од сите возрасти. Некаде се продаваат за 5, некаде за 10 денари, а се активираат на следниот начин: Се ставаат на земја; Се стегаат или газат со што започнува хемиска реакција; Пукаат при што распрснуваат; Останува отпадот (ретко кое дете го собира отпадот и го фрла во корпа). Овие…

повеќе...

Едукативна кампања во Охрид „Безбедноста е најважна лекција“

Општинскиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата Охрид, согласно програмата за работа за 2017 година, утре 13.10.2017 година (петок), ќе отпочне со реализација на едукативната кампања „Безбедноста е најважна лекција“. Кампањата, ќе се реализира во текот на овој месец во соработка со Републичкиот Совет за безбедност во сообраќајот заедно со учениците од трето одделение при основните училишта во Охрид. Предвидено е, претставници на ОСБСП, да ги посетат основните училишта и на третоодделенците да им поделат сообраќајно-едукативна брошура „Сообраќајна лектира“, во која, илустративно се поместени неколку основни правила и прописи…

повеќе...

Црвен крст Охрид започнува собирна акција за училишен прибор „Даруваме радост на првачињата“

Со мотото „Даруваме радост на првачињата“ Црвен крст Охрид започнува собирна акција за училишен прибор потребен за првачињата кои потекнуваат од социјално-загрозени семејства од општините Охрид и Дебрца. Акцијата започнува од петок, 11.08.2017 и планирано е да трае до крај на месец август 2017 година. Црвен крст Охрид упатува апел до сите граѓани и фирми и ги повикуваат да се вклучат во оваа собирна акција и да подарат радост на првачињата. Потребен е следниот училишен прибор: • Тетратки со квадратчиња (А5 формат) • Тетратки без линии (А4 формат) • Тетратки…

повеќе...

Завршува учебната година, учениците на распуст

За околу 270.000 ученици, од кои 188.000 основци и 80.000 средношколци, денеска е последниот училишен ден од учебната 2016/2017 година. Полуматурантите овој месец ќе се запишуваат во средни училишта. Првото пријавување и запишување во јунскиот уписен рок е на 28-ми и 29 јуни. Матурантите, пак, утре (10 јуни) ќе полагаат тест по странски јазик. За англиски се пријавени најголем број кандидати (15.201), за француски јазик 108, за германски 197 и за руски јазик 26 кандидати.

повеќе...

ОУ „Братство Единство“ победник на финалниот турнир во одбојка од училишните спортски лиги

На ден 16.05.2017 во рамките на училишните спортски лиги на сојузот за училишен спорт Охрид под покровителство на Локалната самоуправа Охрид организираше финален турнир во одбојка во Спортската сала „Билјанини Извори“ за основни училишта. Учествуваа четири екипи, кои со заеднички сили се потрудија да одиграат најдобро што можат за своето училиште. Се одиграа два натпревари, а постигнати беа следните резултати: Натпреварот за трето мессто се играше помеѓу учениците од ОУ „Св.Наум Охридски“ Пештани и ОУ „Живко Чинго“ Велгошти и како победник на овој натпревар е екипата на ОУ „Св.Наум Охридски“…

повеќе...

Во ОУ „Христо Узунов“ се одржа Државниот натпревар по физика

Денес во ОУ „Христо Узунов“ – Охрид се одржа Државниот натпревар по физика на кој учествуваа 320 ученици и околу 90 ментори – наставници. Друштвото на физичарите на Република Македонија (ДФРМ) и оваа година продолжува со активностите за популаризација на науката, физиката и другите природни науки преку стекнување и унапредување на знаењата, способностите и вештините кај учениците, наставниците и граѓаните и унапредување и заштита на животната средина. На овој 41 републички натпревар по физика учество зедоа ученици од осмо и деветто одделение од основните училишта во Република Македонија. Натпреварот започна…

повеќе...

Одигран турнир во одбојка во рамки на училишните спортски лиги за основни училишта

Вчера (10.05.2017) во рамките на училишните спортски лиги, Сојузот за училишен спорт Охрид под покровителство на Локалната самоуправа Охрид организираше турнир во одбојка во Спортската сала „Билјанини Извори“ за основни училишта во кој заедно учествуваа повеќе од 80 ученици во машка и женска конкуренција кои со заеднички сили се потрудија да се претстават најдобро што можат за своето училиште. Се одиграа повеќе натпревари, а постигнати беа следните резултати: ОУ „Св.Наум Охридски“ Пештани  2:0  ОУ „Христо Узунов“  ОУ „Братство Единство“  2:0  ОУ „Св.Климент Охридски“ ОУ „Григор Прличев“  0:2  ОУ „Живко Чинго“…

повеќе...

Одигран турнир во шах за основни училишта во рамки од училишните спортски лиги

Денес во рамките на училишните спортски лиги, Сојузот за училишен спорт Охрид под покровителство на Локалната самоуправа Охрид организираше турнир во шах за основни училишта. Во спортската сала при ОУ „Св.Климент Охридски“ – Охрид учествуваа повеќе ученици во машка и женска конкуренција. Најдобри во машка конкуренција беа учениците: Иван Велкоски од ОУ „Св.Климент Охридски“ прво место, второто место го делеа учениците Константин Лушески од ОУ „Братство Единство“ со Никола и Михаил Николовски од ОУ „Григор Прличев“, третото место го делеа учениците Михаил Рувинов од ОУ „Св.Климент Охридски“ со Антонио Достиноски…

повеќе...

Одиграно третото коло од футсал лигата за основни училишта

Денес во рамките на училишните спортски лиги  за основни и средни училишта, Сојузот за училишен спорт Охрид  под покровителство на Локалната самоуправа Охрид го организира третото коло од футсал лигата за основни училишта. Во Спортската сала „Билјанини Извори“ учество зедоа учениците од VI и VII одделение во машка  конкуренција, а постигнати беа следните резултати : ОУ „Братство Единство“  2:3  ОУ „Св.Наум Охридски“ ОУ „Св.Климент Охридски“ 0:2  ОУ „Христо Узунов“ ОУ „Григор Прличев“  3:1  ОУ „Ванчо Николески“ – Лескоец ОУ „Живко Чинго“ – Велгошти  4:1  ОУ „Кочо Рацин“ ТАБЕЛА Ред.број Група…

повеќе...

ОУ „Христо Узунов“ со одлични резултати на регионалниот натпревар по математика

Регионалниот натпревар по математика кој е во соработка со Сојузот на математичари на Македонија и Здружението на математичари – Охрид од регионот Охрид и Дебрца се одржа на Факултетот за туризам и угостителство во Охрид. Домаќин на натпреварот беше основното училиште „Ванчо Николески“ – Лескоец каде се прегледуваа задачите и се објавија првичните неофицијални резултати. На натпреварот учествуваа претставници и екипи од IV – IX одделение од 9 училишта. Учениците од ОУ „Христо Узунов“ – Охрид постигнаа одлични резултати: Ученик Одделение Ментор Награда   Христина Митреска                IX Виолета Китеска I…

повеќе...