Сензорна соба за децата со посебни потреби во ОУ „Св.Климент Охридски“

Црвен крст Охрид со поддршка на Американскиот мировен корпус во Македонија и во соработка со ОУ „Св.Климент Охридски “-Охрид за потребите на децата со посебни образовни потреби кои ја следат наставата во ова училиште, опреми посебна сензорна соба. Специфичната опрема и реквизити кои се инсталирани во сензорната соба, стручниот тим на дефектолози од училиштето и волонтери на Црвен крст Охрид кој ќе работи со овие деца во сензорната соба, во многу ќе придонесат за поефикасно следење на наставата и олеснување на потешкотиите во психофизичкиот равој кај овие деца. Отворање на…

повеќе...

Нова музејска поставка во Спомен-собата на Гоце Делчев

Спомен-собата на Гоце Делчев во комплексот на црквата „Свети Спас“ во Скопје, каде е и неговото вечно почивалиште, има целосно реконципирана и осовременета музејска поставка. Таа беше промовирана денеска заедно со книгата „Создавањето на современата македонска држава“ од четворица автори објавена од „Македоника литера“ со поддршка на Министерството за култура. Поставката е мултимедијална и содржи документи, фотографии, документарни и играни филмски материјали, уметнички дела поврзани со животот и делото на Делчев (1872-1903). На специјално подготвени информативни столбови се претставени значајни периоди од неговиот живот, едукацијата и револуционерното делување, подготовките за…

повеќе...

Конак Завој

Конакот Завој се наоѓа во срцето на селото Завој, оддалечен на само 16 километри од Автобуската станица во Охрид. Овој конак претставува одлично место каде ќе можете да се одморите, рекреирате и релаксирате, како и да вкусите традиционални јадења од македонската кујна. Кога станува збор за рурален туризам, Конакот Завој е новиот, а може да се каже и најголем бисер во Македонија. Располага со 8 опремени соби и еден апартман. Домаќините велат дека конакот свечено ќе биде отворен до почетокот на месец јуни, до кога се очекува да бидат ставени…

повеќе...

Јавна соба е домаќин на „Деновите на Тетрис”

Утревечер, 30 јануари со почеток во 20:00ч во центарот Јавна соба се отвора изложбата „Деновите на Тетрис“, исклучително интимно гледиште на еден светски патник претставено низ призма на фото запис. Влезот за сите посетители е бесплатен. Бимбилоски, кој моментално живее и работи во Охрид, живеејќи во значајните светски културни културни центри како Париз, Њујорк, Истанбул, успева да ги отслика миговите и животот на поединци во една субкултура, во едно поранешно време кое со својата оригиналност е предвесник и е од суштинско значење за развитокот на културните моменти и денешната субкултура којашто е делумно прифатена. Во…

повеќе...

Отворен Центар за дизајн и иновации „Јавна соба“

Центарот за дизајн и иновации „Јавна соба“ од синоќа и официјално им стои на располагање на припадниците на македонската дизајнерска сцена. Станува збор за нов урбан иновативен и мултимедијален простор кој се протега на површина од 1.450 метри квадратни како место на кое во иднина ќе се генерираат мноштво креативни идеи и ќе се развиваат дизајнерски продукти во областа на креативните индустрии во Македонија. На отворањето на Центарот присустуваа министерката за култура Елизабета Канческа – Милевска, вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески и амбасадорот на Холандија во Македонија Вутер Пломп.…

повеќе...