Семафорот кај Рача често (се) збунува

Семафорот кај Рача често знае да се збуни, а ги збунува и пешаците и возачите. Станува збор за семафорот кој е наменет за пешаците. Наизменично се вклучуваат и исклучуваат и црвеното и зеленото светло, па сето тоа навечер изгледа како лајт-шоу. Погледнете… WebOhrid

повеќе...

Се уредуваат пешачките и велосипедските патеки

По налог на Локалната Самоуправа, односно Секторот за комунален развој оперативата на ЈП „Градски гробишта“ Охрид започна со уредување на просторот околу кружниот тек кој што се гради на пресекот помеѓу Булевар „Туристичка“ и улица „Стив Наумов“. Екипите на ЈП „Градски гробишта“ ги уредува пешачките и велосипедските патеки.

повеќе...

Продолжува изградбата на патеката кај каналот „Студенчишта“

Во моментов на пешачката патека кај канал „Студеништа“ течат интензивни градежни активности за изградба на втората фаза од пешачката патека односно изградба на нејзиниот трет дел кој води до хотелот „Парк“. Изминатиот месец охридските јавни претпријатија комплетно ја поставија целокупната комунална инфрастурктура за овој дел од патеката. Изведувачот веќе трета недела активно работи на поставување на гранитните плочки по целата должина на патеката. Што се однесува до физичките перформанси, должината на втората фаза од патеката е иста како и на првиот дел односно 210 метри. Во оваа втора фаза,патеката е…

повеќе...

СВР: Пешаците недоволно ја почитуваат хоризонталната и вертикална сигнализација и не го користат пешачкиот премин

Пешаците учесници во сообраќајот сеуште недоволно ја почитуваат хоризонталната и вертикална сигнализација и не го користат пешачкиот премин за префрлање преку коловозните ленти. Ова е констатација на полициската станица за безбедност во патниот сообраќај-Охрид по вчерашната акциска контрола насочена кон оваа категорија учесници во сообраќајот и евидентирање на прекршоците што тие ги манифестираат. При контролата извршена и кон возачите на моторни возила, забележано е нивно повремено непочитување на сообраќајните светлосни знаци и на знаците кои ги даваат овластените службени лица. Пет од вкупно 11 евидентирани прекршоци, се однесуваат на пешаците кои…

повеќе...

Активности на МЈП – Проаква во рамки на проектот пешачка патека Студенчишта

МЈП „Проаква“ РЕ „Водовод“ – Охрид во рамките на проектот пешачка патека Студенчишта финансиран од Општина Охрид, започна со изведба на систем за наводнување на жардињери и зелен појас.

повеќе...