Нови шест специјалистички ординации склучија договор со ФЗОМ

Фондот за здравствено осигурување на Македонија склучи договори со шест нови специјалисти во четири градови во државата кои станаа дел од мрежата на здравствени установи, и со тоа им овозможи на осигурениците да добиваат специјалистичка здравствена заштита на товар на Фондот. Фондот има склучено договор со 173 приватни специјалисти по медицина за кои годишно за исплата се предвидени 201 милион денари. Новите шест специјалисти кои склучуваат договор со Фондот за здравство ќе почнат со работа од 1 ноември 2016 година. За нив до крајот на годината за два месеци Фондот…

повеќе...

Отворени денови на ФЗОМ

Од утре, четврток, 6 октомври, во сите 30 подрачни служби на ФЗОМ, продолжува со практиката на отворени денови за осигурениците. На овој начин осигурениците дирeктно од одговорните лица од Фондот ќе се информираат за своите права, ќе претстават некој проблем со добивање на право од здравствено осигурување, а воедно и ќе имаат можност да дадат свои идеи, предлози, кои се однесуваат за унапредување на работата на Фондот за здравствено осигурување на Македонија. Oтворените денови се дел од заложбите на Фондот за информирани осигуреници, кои претставуваат вреден ресурс на повратни информации…

повеќе...

Контактирани 58.639 хронични пациенти од кол центарот на ФЗОМ

Реализацијата на проектот на Владата на Република Македонија, „Фондот се грижи за хроничните болни“ и најновите резултати од јавувањата на вработените од Фондот во грижата на хронично болните, кои досега со телефонски јавувања, смс пораки и е-пошта контактираа 58.639 осигуреници со дијабетес, кардиолошки и бубрежни заболувања, се одвива според планираната динамика. Од почетокот на проектот од 1 октомври 2015 до денес, 10-те тима на вработени во Фондот кои ги контактираат осигурениците и понатаму наидуваат на позитивен приeм кај осигурениците. Иако голем број од контактираните осигуреници се запознаени со тежината на…

повеќе...

Димитриев: Повеќе средства за ФЗОМ со ребалансот на Буџетот

Претседателот на Владата на Република Македонија Емил Димитриев денеска беше во посета на Фондот за здравствено осигурување на Македонија (ФЗОМ), како дел од редовните посети по владините институции со цел да се запознае со тековното работење, да ги согледа предизвиците со кои се соочуваат и да договори решенија што би биле дел од владините политики. „Од страна на раководниот тим на ФЗОМ бев детално избрифиран за активностите на Фондот, за финансиското работење и за проектите кои во иднина ќе бидат реализирани. Од она што го видов можам да кажам дека…

повеќе...

Директорите на ФЗО во посета на Бугарија за размена на искуства и унапредување на соработката помеѓу фондовите на Македонија и Бугарија

Денес во еднодневна работна посета на Република Бугарија се д-р Сашо Стефаноски и Орхан Рамадани, директори на Фондот за здравствено осигурување на Македонија. Тие остварија официјална средба со гувернерот на Фондот за здравствено осигурување на Бугарија (НЗОК), д-р. Глинка Комитов, на која беше разговарано за продлабочување и унапредување на соработката помеѓу двата фонда, но и за зголемување на соработката помеѓу институциите во делот на електронски услуги. Директорите ја искористија можноста да ги поканат Бугарските колеги на посета во Република Македонија и ФЗОМ. Директорот на ФЗОМ, Орхан Рамадани информираше за степенот…

повеќе...

Зголемено користењето на електронските услуги

Во рамки на унапредување и олеснување на комуникацијата помеѓу Фондот за здравствено осигурување и осигурениците, фирмите и здравствените работници, овозможивме сет од електронски услуги на порталот на Фондот со кои на брз, лесен и ефикасен начин осигурениците можат да ги остварат своите законски права без притоа да мораат да доаѓаат на шалтерите на ФЗОМ. Од воведувањето на електронските услуги, осигуреници, овластени лица и здравствени работници ги искористиле овие електронски услуги и поднеле барање од своите домови или работни места по електронски пат за остварување на одредено право. Во прилог подолу…

повеќе...

37.814 хронични пациенти контактирани од кол центарот на ФЗОМ

Реализацијата на проектот на Владата на Република Македонија, „Фондот се грижи за хроничните болни“ и најновите резултати од јавувањата на вработените од Фондот во грижата на хронично болните, кои досега со телефонски јавувања, смс пораки и е-пошта контактираа 37.814 осигуреници со дијабетес, кардиолошки и бубрежни заболувања, се одвива според планираната динамика, информираат од ФЗОМ. „Од досегашното искуството на 10 тима на вработени во Фондот кои ги контактираа осигурениците во периодот од 1 октомври 2015 до денес, со задоволство може да констатираме дека продолжуваме да наидуваме на позитивен приeм кај осигурениците…

повеќе...

Право на итна и неопходна здравствена заштита на осигурените лица на ФЗОМ во странство

Фондот за здравствено осигурување на Македонија ги известува сите осигурени лица дека за време на годишниот одмор можат да го остварат своето право на итна и неопходна здравствена заштита со двојазичен образец надвор од територијата на Република Македонија, и тоа во следните 17 држави: Германија, Австрија, Турција, Хрватска, Словенија, Србија, Црна Гора, Бугарија, Босна и Херцеговина, Чешка, Холандија, Луксембург, Белгија, Франција, Италија, Словачка и Албанија. Под итна и неопходни здравствена заштита се подразбира користење на здравствени услуги чиешто пружање не може да се одложи до планираното враќање во Република Македонија.…

повеќе...

ФЗОМ: Зголемено користењето на електронските услуги

Во рамки на унапредување и олеснување на комуникацијата помеѓу Фондот за здравствено осигурување и осигурениците, фирмите и здравствените работници, ФЗОМ овозможи сет од електронски услуги на порталот на Фондот со кои на брз, лесен и ефикасен начин осигурениците можат да ги остварат своите законски права без притоа да мораат да доаѓаат на шалтерите на ФЗОМ. Од воведувањето на електронските услуги, осигуреници, овластени лица и здравствени работници ги искористиле овие електронски услуги и поднеле барање од своите домови или работни места по електронски пат за остварување на одредено право. Заверка на…

повеќе...

ФЗОМ: Во првиот квартал прегледани над 40.000 осигуреници

Со воведување на превентивните цели во примарната здравствена заштита, за дејноста општа медицина, од ФЗОМ овозможуваат рационализирање и правилно искористување на средствата на Фондот, како и подигнување на квалитетот на здравствена заштита во државата. Имено, Фондот за здравство на Македонија како обврска за матичните лекари воведе три цели, кои се превентивни мерки за рано и навремено откривање на трите најчести незаразни заболувања: кардиоваскуларните, бубрежните заболувања и дијабетес мелитус, како и секундарна превенција на можните компликации од истите кои лекарите мора да ги реализираат. За таа цел со матичните лекари во…

повеќе...