ММДЧП бара привремената влада на Македонија да спречи формирање на коалиција СДСМ/ДУИ и да објави датум за нови избори

Согласно Уставот на Република Македонија, Македонското меѓународно движење за човекови права бара од привремената влада на Македонија да спречи доделување мандат за формирање на влада, на коалицијата СДСМ/ДУИ, да спречи преземање на Собранието во нивни раце и веднаш да одреди датум за нови избори – слободни и без надворешни влијанија. Овие мерки се во надлежност на привремената влада и гарантирани со македонскиот устав. На коалицијата која што има поддршка од Западот не смее да и’ се дозволи да владее врз основа на анти-уставна и анти-македонска платформа. Нелегалното именување на претседател…

повеќе...

Македонското друштво „Илинден“ – Тирана, започна кампања „Горе главата – Изјасни се дека си Македонец!“

Македонското друштво „Илинден“ од Тирана, започна кампања „Горе главата – Изјасни се дека си Македонец!“ „Илинден“ ги повикува сите Македонци во Албанија да се изјаснат дека се Македонци, да го чуваат својот Македонски идендитет, јазик и традиција.

повеќе...

Презентација за зачувување на автохтоните сорти овошја на подрачјето на Илинска – Плакенска Планина

Еколошкото друштво „Грашница“, Охрид во рамките на проектот „Поврзување на луѓето со природата – зајакнување и вмрежување на граѓанските здруженија во Македонија” денес во с. Завој организираше настан – јавна расправа и практична презентација за зачувување на автохтоните сорти овошја на подрачјето на Илинска-Плакенска Планина. Проектот се спроведува веќе втора година од Македонското еколошко друштво (МЕД), Скопје во партнерство со  еколошко друштво „Грашница“ и организацијата Арт поинт Гумно од с. Слоештица, Демир Хисар. „На настанот присуствуваа 30 калемари од охридскиот регион како и од Демир Хисар и ученици од СОУ…

повеќе...