МОСТ ќе го следи вториот круг од изборите со повеќе од 1000 набљудувачи

Граѓанската асоцијација МОСТ ќе го следи вториот круг од локалните избори со повеќе од 1000 набљудувачи. На гласачките места ќе бидат распоредени 910 набљудувачи кои ќе покријат околу 50% од гласачките места во рамките на секоја од оние општини во кои ќе се гласа во недела. Набљудувачите на МОСТ ќе бидат статични, и во текот на целиот ден ќе го следат процесот на гласање на гласачките места. Покрај тоа, МОСТ ќе има и 45 мобилни тимови, составени од двајца набљудувачи, кои ќе служат за логистичка поддршка на статичните набљудувачи и…

повеќе...

Зоран Ногачески од денес е новиот градоначалник на општина Дебрца

Градоначалникот Зоран Ногачески денеска од Општинската изборна комисија Дебрца го доби уверението со кое се верификува неговиот избор за градоначалник на Општина Дебрца. Новиот градоначалник Ногачески  од СДСМ и коалицијата доаѓа на местото од досегашниот градоначалник од редовите на ВМРО-ДПМНЕ Игор Трајкоски.  Со пригоден говор градоначалникот Ногачески изрази задоволство што изборите минале во мирна и демократска атмосфера и им посака успешна работа на новоизбраните членови на Советот на Општина Дебрца. „Дебрца успеа, граѓаните на Дебрца покажаа дека слободата и демократија се најважна вредност во нашето општество. Ви честитам на сите што се одваживте…

повеќе...

ОИК ги објави конечните резултати од Локалните избори во Охрид

Општинската изборна комисија Охрид денес на прес-конференција објави дека на Локалните избори 2017 одржани во неделата, на 15 октомври, за Градоначалник на општина Охрид е избран Јован Стојаноски од Социјалдемократскиот сојуз на Македонија. За членови на Совет на општина Охрид избрани се: Константин Георгиески, Живка Ангелоска, Мишел Силјаноски, Сашо Ставрески, Елеонора Куноска, Бесим Демиров, Џенгоз Реџеп, Марија Попоска, Филип Јованоски, Рената Арнаудова, Ристо Булоски, Кирил Пецаков, Гордана Коњановска, Снежана Стефаноска, Илија Арнаудоски, Гоце Георгиески, Лидија Петкоска, Александар Попоски, Славица Петровска, Џанер Исмаил, Дејан Шикоски, Нефи Усеини и Џемал Мена. „Од…

повеќе...

Жителите на Дебрца се изјаснија против изградба на регионална депонија

Заедно со локалните избори кои се одржаа во неделата на ниво на општина Дебрца се спроведе и реферндум. Граѓаните имаа можност да ја изразат својата волја, дали се ЗА или ПРОТИВ изградба на регионална депонија за цврст отпад на територијата на Општина Дебрца. Од вкупно запишаните 4625 граѓани во избирачкот список, на референдум излегле 3149 граѓани или 68%. Од излезените граѓани ПРОТИВ изградба на регионална депонија се изјасниле 2746 или 87 %, додека ЗА изградба се изјасниле 297 или 13% од вкуно излезените граѓани. Општинската изборна комисија Дебрца констатира дека…

повеќе...

ПОПГМ: Македонија победи – граѓаните гласаа за живот за сите

Партијата на обединети пензионери и граѓани на Македонија (ПОПГМ), го поздравува изборниот триумф на коалицијата „За живот во Македонија“. Во соопштението стои: „Вчера, Македонија победи-граѓаните гласаа за живот за сите. ПОПГМ упатува отворена честитка до сите граѓанки и граѓани во земјата, кои ја покажаа својата демократска зрелост и во мирна и демократска атмосфера, со пенкало и гласачко ливче, го поразија Груевизмот, ја казнија Фамилијата, го понижија Никола Груевски и криминалното братство околу него. Во казната на Никола Груевски и криминалното раководство кое го предводи, гласаше демократска, освестена Македонија. Заслугата за тешкиот…

повеќе...

Јован Стојаноски е новиот градоначалник на општина Охрид

Кандидатот на СДСМ и коалицијата за градоначалник на општина Охрид, проф. д-р Јован Стојаноски е новиот градоначалник на Охрид. Негов противкандидат на овие локални избори беше Митко Тилевски од ВМРО-ДПМНЕ, како и независниот кандидат Стевче Стевоски. Јован Стојаноски освои 18.262 гласови или 54,07%, Митко Тилевски 13.560 гласови – односно 40,15%, а Стевче Стевоски освои само 679 гласови, односно 2,01%. WebOhrid

повеќе...

Зоран Ногачески е новиот градоначалник на општина Дебрца

Кандидатот на СДСМ и коалицијата за Општина Дебрца, Зоран Ногачески е новиот градоначалник на општината. Тој доаѓа на местото на досегашниот Игор Трајкоски, кој му беше и противкандидат на овие локални избори. Зоран Ногачески освои 1.785 гласови, односно 56,70%, Игор Трајкоски 1.212 или 38,50%, а Јадранка Бибан 55 гласови, односно 1,75%. WebOhrid

повеќе...

Пријавете нерегуларности за време на изборниот процес

Доколку има евентуални нерегуларности поврзани со изборниот процес, граѓаните тоа можат да го пријават на бесплатната телефонска линија 080 080 080. Исто така, истото може да се направи и преку интерактивната веб-платформа neregularnosti.most.org.mk.

повеќе...

Состојба на избирачките места – Локални избори 2017

Граѓанската асоцијација МОСТ го следи денешното гласање со повеќе од 2.500 набљудувачи. На гласачките места се распоредени 2.100 набљудувачи кои покриваат околу 50% од гласачките места во Република Македонија, како и 50 проценти од гласачките места во рамките на секоја општина. Набљудувачите на МОСТ се статични, и ќе го следат процесот на гласање во текот на целиот ден. Покрај тоа, МОСТ има и мобилни тимови, составени од по 2 набљудувачи, кои ќе служат за логистичка поддршка на статичните набљудувачи и ќе ги повремено ќе ги набљудуваат местата на кои МОСТ…

повеќе...

МОСТ ќе ги следи изборите со повеќе од 2500 набљудувачи

Граѓанската асоцијација МОСТ ќе ги следи локалните избори со повеќе од 2.500 набљудувачи. На гласачките места ќе бидат распоредени 2.100 набљудувачи кои ќе покријат околу 50% од гласачките места во Република Македонија. Набљудувачите на МОСТ ќе бидат статични, и во текот на целиот ден ќе го следат процесот на гласање на гласачките места. Покрај тоа, МОСТ ќе има и 120 мобилни тимови, составени од двајца набљудувачи, кои ќе служат за логистичка поддршка на статичните набљудувачи и ќе ги набљудуваат повремено оние места на кои МОСТ нема статични набљудувачи. Дополнително, 81…

повеќе...