„Охридско лето” со нов Управен одбор

Со решение на министерот за култура Роберт Алаѓозоски, сменет е претседателот на ОУ на Меѓународниот музичко сценски фестивал “Охридско лето”, Зоран Вељаноски – Летра и членот на Одборот, Тошо Чочороски. За нов член, воедно и претседател на УО именувана е Оливија Пирузева- Јанева, просветен работник од Охрид, инаку член на Советот на општина Охрид. Вториот, нов член на УО е Маре Ристеска, педагошки работник од Охрид. Од редот на вработените во установата преставници се Катарина Митреска и Субија Изеироски. Во УО останува членот кој е на предлог на Локалната, Љупчо…

повеќе...

Земјотресите предизвикаа оштетувања во манастирот Св. Петка во Велгошти

Како последица од силните земјотреси кои го зафатија охридскиот регион појавени се оштетувања на ѕидовите од фреските во манастирот Света Петка во Велгошти. „Црковниот одбор од Велгошти контактираше со Дебарско-кичевската епархија. По укажувањата, оттаму ветија дека ќе се заложат за санирање на штетите. Бидејќи манастирот Св. Петка е во надлежност на Завод и музеј Македонија, тие бараат надлежните да преземат мерки за нивно решавање.“ – велат од Црковниот одбор Велгошти. Оттаму додаваат дека Црковниот одбор стои на располагање на институциите и бара што побрзо да се санираат штетите, бидејќи овој божји храм е многу значаен,…

повеќе...

Заев на ЦО на СДСМ: Ги комплетиравме новите партиски органи, уште попосветено да работиме за граѓанските и државните интереси

Централниот одбор на СДСМ, вечерва ги комплетираше органите на партијата, што не се избираат на Конгрес. Едногласно, Централниот одбор на СДСМ ги поддржа предлозите соопштени од претседателот на СДСМ, Зоран Заев, за членови на Извршниот одбор на СДСМ, за генерален секретар, како и за потпретседатели на СДСМ. Во функција на зајакнување на партијата, зголемен е бројот на потпретседатели на СДСМ. За потпретседатели на СДСМ се избрани Оливер Спасовски, досегашниот генерален секретар на СДСМ, Мухамед Зекири, досегашен член на ЦО на СДСМ, Петре Шилегов, партискиот портпарол, Благој Бочварски, досегашен член на…

повеќе...

Соопштение од Црковен одбор с. Велгошти до жителите на с. Велгошти

Соопштение од Црковен одбор с. Велгошти до жителите на с. Велгошти Почитувани велгоштани, Ние од Црковниот одбор од с. Велгошти повторно ви укажуваме на проблемот со гробни места во с. Велгошти како што тоа го направивме пред околу една година и пол. Од тогаш до денес имаме иницирано средба со М.З. Велгошти од каде имаме само усмена поддршка и практично до денес не е преземена никаква активност. Исто така, писмено се обративме и до Градоначалникот на Охрид, но не добивме никакво известување од надлежните во Општина Охрид. Бидејќи, ние како…

повеќе...

Ќе се решава проблемот со недостигот на гробни места во Велгошти

Жителите од Велгошти веќе подолго веме се соочуваат со проблем, недостиг на гробни места. Со цел да се реши тој проблем, Месната Заедница од Велгошти и Црковниот одбор од Велгошти организираат состанок со жителите. На состанокот кој ќе се одржи во недела во 18:00 часот, во просториите на играорната група КУД „Илинден“, организаторите ќе расправаат по само една единствена точка на дневен ред – Решавање на проблемот со гробни места. „Се повикуваат сите жители од Велгошти масовно да присуствуваат на состанокот, со цел конечно да се изнајде решение“ – велат од МЗ…

повеќе...

Црковниот одбор од Велгошти ќе покрие половина од сумата на деветтоодделенците

Во октомври учениците од ОУ „Живко Чинго” – Велгошти ќе заминат на тридневна ескурзија низ Македонија. Оваа година Црковниот одбор од село Велгошти ќе покрие половина од сумата на деветтоодделенците. „Од кога стапив на функцијата ВД директор и директор на ОУ „Живко Чинго” имаме континуирана соработка со Црковниот одбор. Имено две години со ред Црковниот одбор им доделува бесплатни Новогодишни пакетчиња на првооделенците и на дечињата од градинката при ОУ „Живко Чинго”. Минатата ескурзија низ Македонија Црковниот одбор им ја покри на тројца ученици комплетно ескурзијата. Годинава на двајца полуматуранти…

повеќе...

Нов Управен одбор на ЕВН Македонија

Нов претседател на Управниот одбор на ЕВН Македонија е г-дин Штефан Петер, а негов заменик е г-дин Харалд Дамерер. Тие на овие позиции доаѓаат по истекот на договорите на претходниот менаџмент на г-дин Вернер Хенгст и г-дин Волфганг Шефер. Г-дин Штефан Петер има завршено студии за менаџмент со технички проекти и процеси, а на Универзитетот во Виена и Универзитетот за бизнис и економија во Минесота завршил МБА студии. Својата кариера во ЕВН ја започнал во 2001 година во одделот за набавки. По двегодишно раководење на одделот за набавки на ЕВН…

повеќе...