Ова се новите советници во Советот на општина Дебрца

Државната изборна комисија на Република Македонија ги објави мандатите за совет на општините од Локалните избори 2017, кои што се одржаа во неделата. Ова се новите советници во општина Дебрца:

повеќе...

Ова се новите советници во Советот на општина Охрид

Државната изборна комисија на Република Македонија ги објави мандатите за совет на општините од Локалните избори 2017, кои што се одржаа во неделата. Ова се новите советници во општина Охрид:

повеќе...

Потпишан Кодекс за фер избори помеѓу кандидатите за градоначалник на Охрид

Денес беше остварена средба помеѓу кандидатите за градоначалник на претстојните локални избори, на која беа договорени фер, демократски и легитимни избори. Тројцата кандидати за градоначалници, Јован Стојаноски, Стево Стевоски и Митко Тилевски воедно потпишаа и Кодекс за фер избори, со кој се обврзаа да го почитуваат Изборниот законик и да овозможат изборниот процес во Охрид да помине во максимално демократска атмосфера. „Социјалдемократскиот Сојуз веќе покажа на парламентарните избори дека цврсто стои зад демократските процеси, и во таа насока, и во согласност нашите социјалдемократски вредности се заложуваме овие локални избори да…

повеќе...

Свикана седумдесет и третата седница на советот на општина Охрид

Врз основа на член 39 од Законот за локалната самоуправа („Сл.весник на РМ“ бр.5/2002) и член 26 од Статутот на општината Охрид („Сл.гласник на општина Охрид“ бр.8/2007), Претседателот на Советот донесува: Р Е Ш Е Н И Е ЗА СВИКУВАЊЕ НА СЕДУМДЕСЕТ И ТРЕТАТА СЕДНИЦА НА СОВЕТОТ НА ОПШТИНА ОХРИД ЈА СВИКУВАМ седумдесет и третата седница на Советот на општина Охрид на ден 18.08.2017 година (петок) со почеток во 11:00 часот. Седницата ќе се одржи во зградата на општина Охрид, со следниот: Д Н Е В Е Н   Р Е…

повеќе...

Стојаноски: Ништо од даденото ветување на Бакрачески дека ќе се реши проблемот со ОУ „Григор Прличев“

Советниците на ОО СДСМ Охрид денес одржаа прес-конференција, во чие име се обрати координаторот д-р Јован Стојаноски. „Училиштето „Григор Прличев“ во Охрид е со блокирана сметка, со долгови од над 15 милиони денари.Учебната година започна, а се уште не е довршена ниту реконструкцијата на покривот на двете училишни згради.Опасноста од прокиснување на покривот при дождливо време претставува сериозен проблем кој предизвикува дополнителен стрес за родителите, учениците и наставниот кадар. Граѓаните на Охрид, родителите, учениците, не залужуваат ваков неодговорен однос. Не може да има 18 милиони евра за панорамско тркало а учениците, во…

повеќе...

Работилница за вмрежување на општинските советници

Во Струга, вчера, советниците од Советот на општина Охрид, Јадранка Василеска – Здравеска и Љупчо Настоски, учествуваа на работилница за облиците за вмрежување на општинските советници. Работилницата се спроведува како проект на Швајцарската Агенција за развој и соработка „Зајакнување на општинските совети“ спроведуван од страна на УНДП во соработка ЗФР. Целта на оваа работилница е размена на мислења за облиците на вмрежување на општинските советници и конечниот предлог на Програмата за развој на капацитетите на општинските советници и да се направат консултации за подобрување на секојдневното функционирање на советите преку…

повеќе...

Обука за советници за органско производство

Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC) „Зголемување на пазарната вработливост“ имплементирана од Швајцарски контакт, со поддршка на министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, организира обуки за органско производство, наменета за агрономи или лица со претходно искуство во земјоделието. Обуката ќе ја спроведува Федерацијата на производители на органски производи на Македонија и тоа во Битола од 03 до 07 ноември 2015, во Струмица од 10 до 14 ноември и во Скопје од 17 до 21 ноември 2015. Учество ќе земат гости-предавачи и претставници од компании вклучени во процесот на органско…

повеќе...

Свикана триесеттата седница на Советот на Општина Охрид

Врз основа на член 39 од Законот за локална самоуправа (“Сл.весник на РМ“ бр.5/2002) и член 26 од Статутот на општината Охрид (“Сл.гласник на општина Охрид“ бр.8/2007), Претседателот на Советот донесува: Р Е Ш Е Н И Е ЗА СВИКУВАЊЕ НА ТРИЕСЕТАТА СЕДНИЦА НА СОВЕТОТ НА ОПШТИНА ОХРИД ЈА СВИКУВАМ триесеттата седница на Советот на општина Охрид на ден 29.10. 2014 година ( среда ) со почеток во 11,30 часот. Седницата ќе се одржи во зградата на општина Охрид. За седницата го предлагам следниот : Д Н Е В Е…

повеќе...