Македонија-Албанија: Воените генерали не чекаат како НАТО сојузници

Во Елбасан, во присуство на првите луѓе на сојузите на албанските воени старешини – ветерани и на македонскиот Сојуз на ветераните од одбраната и безбедноста, генералите Колонел Кондури, односно Филип Котели, потпишан е Меморандум за соработка измеѓу ветераните од административниот центар Елбасан со околиите: Елбасан, Грамши, Либражд и Пеќин и ветераните од Здружението за Охрид, Струга и Дебар. Документот го потпишаа претседателите на ограноците за Елбасан – генерал Томор Аслани и неговиот колега за регионот на Охрид, Струга и Дебар – полковник Добре Вељаноски. „Ќе се помагаме и ќе се поддржуваме…

повеќе...

Украдени садници од спомен паркот на паднатите борци

На 7-ми Ноември минатата година Акцијашкиот клуб „Брег на младоста“ од Охрид со своите млади членови ја спроведе акцијата „31 туја за 31 паднат борец при ослободувањето на Охрид“. Но, група вандали на нечовечки начин украле 15 туји, притоа непочитувајќи ја историјата на паднатите млади животи, заштитата на флората во националниот парк „Галичица“, но и младите кои за прв пат засадија садници и се радуваа на своето дело.  „Се надевам релевантните институции како СВР Охрид и НП „Галичица“ ќе преземат соодветни дејствија како би се расветлил и не би се повторил…

повеќе...

Одржано Годишното собрание на Сојузот на акцијаши и волонтери на Македонија

Сојузот на акцијаши и волонтери на Македонија денес во Големата сала на општина Охрид  го одржа првото Годишно собрание, на кое се разгледа извештајот за едногодишната активност и можноста за организирање меѓународен волонтерски камп „Охрид 2017“. „Денес 30тина делегати од 4 града, од Скопје, од Куманово, од Штип и до Охрид ќе го усвојат извештајот за  едногодишната работа на акцијаши и волонтери на Македонија. Ќе покренеме иницијатива за Меѓунароен волонтерски камп „Охрид 2017“, каде што присутни ќе бидат нашите пријатели скоро од сите балкански земји. Се надевам дека денеска ќе побудиме…

повеќе...

Агенцијата за млади и спорт-генерален покровител на Шаховската олимпијада за слепи

Челните луѓе на Националниот сојуз на слепи беа во посета куќата на спортот. Претседателот на националната спортска федерација на слепи Коце Димов, претседателот на националниот сојуз на слепи на Република Македонија Жарко Селковски, како и генералниот секретар на националниот сојуз на слепи Стерја Димов беа гости во Агенцијата за млади и спорт. Тие со директорот Марјан Спасески разговараа околу организациските активности поврзани со претстојната Шаховска олимпијада за слепи и визуелно хендикепирани лица, која од 18-29.06 ќе се одржи во Охрид. На овој настан ќе настапат околу 300 учесници од 30…

повеќе...

Во сабота ќе се одржи Годишното собрание на Сојузот на акцијаши и волонтери на Македонија

Сојузот на акцијаши и волонтери на Македонија во сабота (13.05.2017) во 12 часот, во Големата сала на општина Охрид ќе го одржи првото Годишно собрание, на кое ќе се разгледа извештајот за едногодишната активност и можноста за организирање меѓународен волонтерски камп „Охрид 2017“. Лицата кои први со својата хуманост, солидарност и акција се вклучија и им помогнаа на несреќните од поплавите во Скопје, заедно со своите пријатели од Балканот и своите млади членови, повторно заедно по состанокот ќе изведат акција за расчистување на зелениот простор од Билјанини извори до хотел…

повеќе...

19-то Изборно собрание на OO на СБ Охрид и Дебрца

Денес, Општинската организација на СБ од НОАВМ 1941-1945 и граѓаните продолжувачи од општините Охрид и Дебрца го одржа 19-то Изборно собрание. Во работна и свечена атмосфера направен е осврт на успешната работа на Организацијата за изминатиот мандатен период. Во овој период Организацијата ги промовираше суштинските принципи во негувањето на слободарските традиции; во ревитализацијата на СБМ; во изнаоѓање и на други форми на дејствување. Собранието ги избра работните тела на Организацијата – нов Општински одбор, Надзорен одбор и претседателство на Општинскиот одбор. Со едногласна одлука новоизбраниот Општински одбор на својата прва…

повеќе...

Трибина во Охрид по повод 4ти мај

Општинската организација на Сојузот на борци од НОАВМ 1941-1945 и на граѓани продолжувачи во општините Охрид и Дебрца, по повод 37 годишнината од смртта на Јосип Броз Тито и 114 години од смртта на Гоце Делчев, организира Свечен собир (трибина) во просториите на Организацијата на 4-ти Мај (четврток) со почеток во 11:00 часот. За животот и делото на двајцата великани од нашата истроија ќе говори Наце Иваноски – професор по историја.

повеќе...

Сојузот на борци организира трибина по повод 29-ти Ноември

Општинската организација на Сојузот на борци од НОАВМ 1941 – 1945 и на граѓаните продолжувачи во општините Охрид и Дебрца, по повод 29ти Ноември ќе организира трибина на тема „Улогата и значењето на АВНОЈ во создавањето на македонската држава”. За овој значаен настан ќе зборуваат претседателот на ОО на СБ Охрид и Дебрца Гоце Георгиески и Наце Иваноски професор по историја. Трибината ќе се одржи утре во просториите на Организацијата ( Барака на „Гранит”) со почеток во 11:00 часот.

повеќе...

Со свеченост ќе се одбележат 73 години од формирањето на Првата МКНОУПБ

Делегации на Општинската организација на Сојузот на борци од Народноослободителната и антифашистичка војна на Македонија 1941-1945 и на граѓаните продолжувачи во општините Охрид и Дебрца, утре во селото Сливово ќе организира свеченост. П Р О Г Р А М А 10:30ч с.Сливово – Положување на свежо цвеќе на споменикот во с.Сливово. – За борбениот пат на бригадата и нејзиното значење за конечното ослободување на земјата ќе зборува Наце Иваноски – Професор по историја. – Посета на спомен домот. 11:15ч с.Белчишта – Посета на спомен собата. 11:30ч – Положување на свежо…

повеќе...

Основци од Охрид утре во посета на спортски терени, објекти и клубови

Во рамките на реализација на програмата на Сојузот на спортови Охрид, популаризација на спортот, утре во периодот од 10:00-13:00 часот, во соработка со Основното училиште „Живко Чинго“ од Велгошти и Основното училиште „Ванчо Николески“ од Лескоец, ќе се промовираат одредени спортски терени, објекти и клубови. За таа цел ќе биде посетeна спортска сала, големиот фудбалски терен и теренот за фудбал со вештачка трева при ЈП „Билјанини Извори“. Потоа ќе бидат посетени Кајак кану клубот „Стрмец“ и Едриличарскиот клуб „Стрмец“. Се очекува присуство од над 150 ученици.

повеќе...