Нова мобилна апликација „Органски пат“

Апликацијата „Органски пат“ е развиена од Организацијата на потрошувачите на Македонија во партнерство со Асоцијацијата за развојни иницијативи – Зенит од Скопје и Здружението на агро-новинари „Медиа плус“ од Скопје. „Органски пат“ овозможува: да дознаете каде во ваша близина можете да набавите или консумирате органска храна; пребарување, контактирање и планирање посета на производителите на органска храна во Македонија, како и ресторани, продавници, сместувачки или туристички објекти кои нудат органска храна во своите понуди; да дознаете што е органска храна и како можете да ја препознаете; да откриете зошто органската храна е добра за зачувување на…

повеќе...

Јавен повик за натпревар за најдобро видео во рамки на Националната кампања „Информирај се сега!“

Јавен повик за натпревар за најдобро видео во рамките на Националната кампања „Информирај се сега!“ Во рамките на Националната кампања „Информирај се СЕГА!“ Коалиција СЕГА со  Младинските Информативни и Советодавни центри ИНФО СЕГА од Прилеп и Кавадарци во соработка со Агенцијата за Млади и Спорт (АМС) и Универзитетот Гоце Делчев, Штип организираат Натпревар за најдобро видео кое најдобро ќе ги прикаже перфомансите на мобилната апликација Млади АМС. (Мобилната апликација е достапна на следниот линк.) Наградниот Фонд за најдобро видео изнесува 500 евра во денарска противвредност, и истиот го доделува Агенција за млади и спорт.   Критериуми за учество: Студенти на…

повеќе...

Јавен повик за изработка на мобилна апликација

ЈАВЕН ПОВИК ЗА УЧЕСТВО ВО НАТПРЕВАР ЗА ИЗРАБОТКА НА МОБИЛНА АПЛИКАЦИЈА ВО РАМКИТЕ НА НАЦИОНАЛНАТА КАМПАЊА „ИНФОРМИРАЈ СЕ СЕГА!“ Во рамките на Националната кампања „Информирај се СЕГА!“ Коалиција СЕГА со Младинските Информативни и Советодавни центри ИНФО СЕГА од Прилеп и Кавадарци во соработка со Агенцијата за Млади и Спорт (АМС) и со Факултетот за Информатички Науки и Компјутерско Инженерство организираат натпревар за изработка на мобилна апликација за веб страната www.mladi.ams.mk. ЈАВЕН ПОВИК ЗА МОБИЛНА АПЛИКАЦИЈА Наградниот Фонд за најдобрата апликација изнесува 500 евра во денарска противвредност, и право на учество…

повеќе...

Аплицирање за Чивнинг стипендии за 2015/2016 година

Поттик за идните лидери во Македонија да аплицираат за престижната британска Чивнинг програма за стипендирање. Талентираните професионалци од разни области, како и државните и јавните службеници од Република Македонија имаат можност да аплицираат за стипендија во рамки на британската шема за стипендирање спонзорирана од британското Министерство за надворешни работи и Комонвелтот. Чивнинг стипендијата се доделува на талентирани лица кои имаат потенцијал за лидерство. Оваа стипендија нуди финансиска поддршка за магистерски студии на водечките универзитети во Обединетото Кралство за учебната година од септември 2015 година. Заинтересираните лица имаат можност за аплицирање…

повеќе...

Од 10-ти октомври аплицирање за ЦЕМТ дозволи

Од 10 до 15 октомври со почеток од 24 часот ќе отпочне аплицирањето по електронски пат за распределба на годишните ЦЕМТ дозволи за 2015 година, истакна министерот затранспорт и врски Миле Јанакиески. „Трговските друштва кои имаат лиценци за јавен превоз на стоки за сите видови меѓународни транспортни дозволи и трговските друштва кои имаат лиценца за превоз на стока за сопствени потреби ќе можат да аплицираат на интернет страната www.dozvoli-mts.gov.mk,“ рече Јанакиески и напомена дека за ЦЕМТ дозволите за 2015 година ќе имаат право да аплицираат превозници кои поседуваат возило со…

повеќе...