Во тек е Конкурсот за најдобра поема „Григор Прличев“ за 2017 година

Во тек е конкурсот за најдобра поема „Григор Прличев“ за 2017 година. Конкурсот за избор на соодветната поема трае заклучно до 25-ти ноември 2017 година. Тематската содржина на поемата со која што се конкурира е од слободен карактер, но притоа не смее да биде помала од 912 стихови. Конкурсот е анонимен, а за најдобрата поема предвидена е и парична награда. За изборот односно наградата одлучува три члено жири составено од реномирани автори од подрачјето на Општина Охрид и Република Македонија. Се повикуваат сите заинтересирани автори до испратат необјавена поема во…

повеќе...

Прва награда за ученичка од ОУ „Христо Узунов“ на конкурсот „Есента собира семиња за цветови во сите годишни времиња“

Ученичката Кристина Цветкоска од ОУ„Христо Узунов“ Охрид ја освои првата награда на Литературниот конкурс на тема „Есента собира семиња за цветови во сите годишни времиња“. Основката доби награда во висина од 7 000 денари. Конкурсот беше организиран од Секторот за заштита на животната средина при Општина Охри,

повеќе...

Конкурс за деца и млади по повод Светскиот ден на штедењето – 31 октомври 2017

КОНКУРС ЗА ДЕЦА И МЛАДИ ПО ПОВОД СВЕТСКИОТ ДЕН НА ШТЕДЕЊЕТО – 31 ОКТОМВРИ НАРОДНАТА БАНКА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ФИНАНСИИ И АГЕНЦИЈАТА ЗА СУПЕРВИЗИЈА НА ОСИГУРУВАЊЕ  ОБЈАВУВААТ КОНКУРС ЗА ДЕЦА И МЛАДИ ОД ОСНОВНОТО И СРЕДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ.  АЈДЕ ДА ГО ПРОСЛАВИМЕ СВЕТСКИОТ ДЕН НА ШТЕДЕЊЕТО ‒ 31 ОКТОМВРИ СО СЛИКАЊЕ ЦРТЕЖ И ПИШУВАЊЕ ПЕСНА: ПРВА КАТЕГОРИЈА НА ТЕМА: Ш Т Е Д Е Њ Е ‒ „И ЈАС УМЕАМ ДА ШТЕДАМ“ ВТОРА КАТЕГОРИЈА НА ТЕМА: О С И Г У Р У В А Њ Е ‒ „ШТО ЗНАЧИ…

повеќе...

Конкурс за најдобар расказ „Живко Чинго“

По повод традиционалната културна манифестација „Вечер на Живко Чинго“, Општина Охрид го распишува годинешниот К О Н К У Р С З А Н А Ј Д О Б А Р Р А С К А З Услови за учество на Конкурсот: 1.Право на учество на Конкурсот со свој расказ има секој полнолетен граѓанин на Република Македонија 2.Трудовите треба да се достават во печатена форма во три примероци под шифра, без лични податоци за авторот, на адреса: ОПШТИНА ОХРИД, ул.„Димитар Влахов“бр.57 со назнака : ЗА КОНКУРСОТ ЗА РАСКАЗ; 3.Авторското право…

повеќе...

Изработка на физибилити студија за одржлив транспорт во Охрид долж крајбрежјето

Еко – свест  го честита 21ви Јуни – Денот на Охридското Езеро и информира дека дека Еко- свест ангажираше тим од пет експерти од различни области со цел изработка на физибилити студија за одржлив транспорт во Охрид долж крајбрежјето, на потегот од Охрид до Св. Наум. „Оваа студија ќе ни даде идејно решение за велосипедска патека, автобуски и бродски транспорт на соларна енергија и ќе ги разгледа можностите за одржливо урбано планирање на Охрид. Студијата ќе биде презентирана пред јавноста наесен и се надеваме дека реализацијата на ова решение ќе…

повеќе...

Четири признанија на литературен конкурс за учениците од ОУТУ „Ванчо Питошески“

На државниот литературен конкурс – Творам за Македонија на тема „За тебе пеам, за тебе пишувам“ во организација на Меморијалниот центар фондација – Никола Кљусев, менторот и учениците Дајана Сиљаноска, Сергеј Костовски и Марија Петреска освоија четири признанија за нивните поетски творби под менторство на професорот по македонски јазик и литература, Перчо Божиновски. Учениците за награда се застапени како автори со своите литературни творби во книгата идзадена од организаторот. И во иднина учениците заедно со менторот ќе продолжат да го негуваат убавиот пишан бор и грижата кон македонскиот литературен јазик…

повеќе...

Познати добитниците на наградите на литературниот и ликовен конкурс

Заврши литературниот и ликовен конкурс кој во рамки на одбележување на 8 мај – Светскиот ден на Црвениот крст и Неделата на Црвениот крст (8-15 мај) и чествувањето на празникот на големите просветители Св. Кирил и Методиј, на тема „Хуманоста во заштита на човековото добро и достоинство“ беше објавен од страна на Клубот за грижа за стари лица при Црвен крст Охрид. Голем број наши сограѓани од најразлична возраст, со свои дела учествуваа на конкурсот. Посебно формирани комисии во состав: За литературни дела: Тоде Илиески – Поет, вработен во НУБ…

повеќе...

Конкурс за спасители на отворени води

Црвен крст Охрид за потребите на Центарот за безбедност на вода при Црвен крст Охрид распишува Конкурс за пријавување на кандидати за Курс за спасители на отворени води. Обуката која ќе ја водат национални инструктори за безбедност на вода, содржи теоретски и практичен дел, а ќе се реализира во Охрид во периодот од 19-26 јуни 2017 година. Заинтересираните кандидати треба да ги задоволуваат следните услови: да се на возраст не помлади од 18 години (да достават соодветен доказ-извод на родени, лична карта); да достават Потврда за здравствена способност за обавување…

повеќе...

Во Охрид одбележан Денот на мајката

ЖЦ „Бисера“ од Охрид традиционално и оваа година го одбележа 12ти мај – Денот на мајката. Во ОУ „Св.Климент Охридски“ Охрид вечерва се одржа манифестација, на  која учествуваа дечиња од градинката „Јасна Ристеска“, како и ученици од сите основни училишта,  меѓу кои и ОУ „Григор Прличев“ Охрид. Учениците од ОУ „Григор Прличев“ пред присутните се претставија со две точки, под менторство на наставничката Фанче Наумоска. За најдобрите литературни и ликовни детски творби по објавениот конкурс на тема „Мајка“ беа доделени награди и признанија. Ова се наградените ученици од ОУ„Григор Прличев“ Мартин Ашталкоски IV 2 одделение…

повеќе...

Објавен литературен и ликовен конкурс „Хуманоста во заштита на човековото добро и достоинство“

Во рамки на одбележување на 8 мај – Светскиот ден на Црвениот крст и Неделата на Црвениот крст (8-15 мај), а во пресрет на празникот на големите просветители Св.Кирил и Методиј, Клубот за грижа за стари лица при Црвен крст Охрид објавува ЛИТЕРАТУРЕН и ЛИКОВЕН КОНКУРС на тема Хуманоста во заштита на човековото добро и достоинство. На конкурсот може да учествуваат сите кои ја сакаат ликовната уметност и секој вљубеник во пишаниот збор. Ликовните и литературните творби (во вид на проза или поезија) може да се доставуваат во просториите на…

повеќе...