ДЗС: Прометот во индустријата остварен на домашниот пазар забележа пад, на странските пазари раст

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на прометот во индустријата во јануари 2017 година, во однос на јануари 2016 година, изнесува 106.2. Прометот во индустријата остварен на домашниот пазар во јануари 2017 година, во однос на јануари 2016 година, бележи опаѓање од 10.0%, а прометот остварен на странски пазари бележи пораст од 9.3%. Гледано по сектори, прометот во индустријата во секторот Рударство и вадење на камен во јануари 2017 година, во однос на јануари 2016 година, бележи опаѓање од 1.1%, а во секторот Преработувачка индустрија бележи пораст од…

повеќе...

ДЗС: Зголемен прометот во индустријата

Прометот во индустријата во јули во однос на јуни годинава е зголемен за 1,7 проценти, а споредено со јули лани за 13,1 процент, објави денеска Државниот завод за статистика. Во периодот јануари-јули годинава, во однос на истиот период минатата година, е регистрирано зголемување на прометот во индустријата за 10,4 проценти. На домашниот пазар во јули оваа година споредено со јули минатата остварениот промет во индустријата бележи пораст од 3,5 проценти, а прометот остварен на странските пазари пораст од 16,1 процент. Гледано по сектори, прометот во индустријата во секторот „рударство и…

повеќе...

ДЗС: Зголемен прометот во индустријата

Прометот во индустријата во мај годинава споредено со мај лани е зголемен за 13,2 процента, објави денеска Државниот завод за статистика. Прометот во индустријата остварен на домашниот пазар во мај оваа година во однос на мај минатата година, бележи опаѓање од 1,1 процент, а прометот остварен на странските пазари е со пораст од 17,6 проценти. Гледано по сектори, прометот во индустријата во секторот „рударство и вадење камен“ во мај годинава, во однос на мај лани е намален за 46,3 проценти, а во секторот „преработувачка индустрија“ бележи пораст од 15,7 проценти.

повеќе...

Зголемен бројот на работници во индустријата

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на бројот на работниците во индустријата во мај 2016 година во однос на мај 2015 година, изнесува 100.4. Бројот на работниците во секторот Рударство и вадење на камен во мај 2016 година, во однос на мај 2015 година, бележи пораст од 2.3%, во секторот Преработувачка индустрија бележи пораст од 0.3%, а во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација опаѓање од 0.2%. Според главните индустриски групи, бројот на работниците во индустријата во мај 2016 година, во однос на мај 2015…

повеќе...

ДЗС: Раст на прометот на индустријата

Прометот во индустријата во април годинава во однос на април лани бележи пораст од 15,7 проценти, објави Државниот завод за статистика. Индексот на прометот во индустријата остварен на домашниот пазар во април 2016, во однос на април 2015 година, бележи пораст од 4,8 отсто, а индексот на прометот остварен на странските пазари бележи пораст од 19,1 отсто. Гледано по сектори, прометот во индустријата во секторот Рударство и вадење на камен во април 2016 година, во однос на април 2015 година, бележи опаѓање од 19,7 отсто, а во секторот Преработувачка индустрија…

повеќе...

ДЗС: Индустриското производство во првите четири месеци поголемо за 8,7 отсто

Индустриското производство во периодот јануари-април 2016 година во однос на истиот период лани е поголемо за 8,7 отсто, соопшти денеска Државниот завод за статистика. Во април годинава, пак, во споредба со април 2015-та, индустриското производство е поголемо за 3,6 отсто. Гледано по сектори, индустриското производство во секторот Рударство и вадење на камен во април бележи опаѓање од 10,2%, во Преработувачката индустрија има пораст од 9.4%, а во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација пад од 29.5%. Порастот во секторот Преработувачка индустрија е резултат, пред сѐ, на зголеменото…

повеќе...

Раст на прометот во индустријата на странските пазари

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на прометот во индустријата во март 2016 година, во однос на март 2015 година, изнесува 106.5. Индексот на прометот во индустријата остварен на домашниот пазар во март 2016, во однос на март 2015 година, бележи опаѓање од 1.0%, а индексот на прометот остварен на странските пазари бележи пораст од 8.6%. Гледано по сектори, прометот во индустријата во секторот Рударство и вадење на камен во март 2016 година, во однос на март 2015 година, бележи опаѓање од 9.2%, а во секторот Преработувачка индустрија…

повеќе...

Зголемен бројот на работници во преработувачката индустрија

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на бројот на работниците во индустријата во јануари 2016 година, во однос на јануари 2015 година, изнесува 101.7. Бројот на работниците во секторот Рударство и вадење на камен во јануари 2016 година, во однос на јануари 2015 година, е на исто ниво, во секторот Преработувачка индустрија бележи пораст од 1.7%, а во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација бележи пораст од 3.4%. Според главните индустриски групи, бројот на работниците во индустријата во јануари 2016 година, во однос на јануари…

повеќе...

Зголемен бројот на работници во индустријата во декември

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на бројот на работниците во индустријата во декември 2015 година во однос на декември 2014 година изнесува 101.7. Бројот на работниците во секторот Рударство и вадење на камен во декември 2015 година, во однос на декември 2014 година, бележи опаѓање од 0.8%, во секторот Преработувачка индустрија бележи пораст од 2.0%, а во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација е на исто ниво. Според главните индустриски групи, бројот на работниците во индустријата во декември 2015 година, во однос на декември…

повеќе...

Раст на прометот на индустријата на домашниот и на странскиот пазар

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на прометот во индустријата во ноември 2015 година, во однос на ноември 2014 година, изнесува 110.9. Прометот во индустријата остварен на домашниот пазар во ноември 2015, во однос на ноември 2014 година, бележи пораст од 4.2%, а прометот остварен на странски пазари бележи пораст од 12.7%. Гледано по сектори, прометот во индустријата во секторот Рударство и вадење на камен во ноември 2015 година, во однос на ноември 2014 година, бележи пораст од 13.5%, а во секторот Преработувачка индустрија бележи пораст од 10.9%. Според…

повеќе...