Два нови случаи на мали сипаници во текот на оваа недела

Во текот на изминатата недела (21.10 – 27.10.2017) регистрирани се два нови случаи на мали сипаници во Р. Македонија, со што вкупниот број на заболени, заклучно со 27.10.2017 изнесува 19 случаи. Во однос на местото на живеење, 10 (52,6%) лица од заболените живеат во нас. Маџари-Кванташка депонија, две лица се од Чаир, а по едно лице е регистрирано од с. Кондово, општините Шуто Оризари, Кисела Вода и Бутел. Две лица се со место на живеење во Прилеп односно Струга, но привремено престојуваат и работат во Скопје. Едно од пријавените заболени…

повеќе...

Македонија се искачи на 85 место на ФИФА рејтинг листата

Македонската репрезентација забележа нов скок на ФИФА рејтинг листата. Според најновата листа, Македонија се наоѓа на 85 место, благодарение на нерешениот исход 1:1 против Италија во гости, како и победата од 4:0 против Лихтенштајн на домашен терен. Нема промени на врвот од ФИФА рејтинг листата каде останува водечката тројка Германија, Бразил и Португалија. Најголем скок од +22 места изминатиот месец забележа репрезентацијата на Туркменистан која се искачи на 114 место. Најголем пад од -25 места забележа репрезентацијата на Еквадор која се најде на 60 место. WebOhrid

повеќе...

Намален бројот на сообраќајни незгоди во Охрид

Воспоставување стабилен режим во сообраќајот за време на летната туристичка сезона, беше една од главните мерки и заложби на полициската станица за безбедност во патниот сообраќај Охрид. Целта на интензивно преземените мерки и акциски контроли, беше подигнување на степенот на сообраќајната безбедност во градот и околните населени места, почитување на сообраќајните правила и прописи, поголема сообраќајна фрекфентност на сообраќајниците и елиминирање на можностите за сообраќајни незгоди. Сообраќајните контроли беа преземани во текот на целото деноноќие, во централното градско подрачје но и надвор од градот, со физичко присуство на полициски службеници…

повеќе...

Македонија се искачи на 103 место на ФИФА рејтинг листата

Македонската репрезентација забележа скок на ФИФА рејтинг листата. Според најновата листа, Македонија се наоѓа на 103 место, благодарение на победата од 0:1 против Израел во гости, како и нерешениот резултат 1:1 против Албанија на домашен терен. Промени има и на врвот од ФИФА рејтинг листата каде се искачи Германија, пред Бразил кој падна на второ место, додека пак Португалија се искачи на третото место. Најголем скок од +47 места изминатиот месец забележа репрезентацијата на Кејп Верде островите која се искачи на 67 место. Најголем пад од -31 место забележа репрезентацијата на…

повеќе...

Македонија на 135 место на најновата ФИФА рејтинг листа

Македонската фудбалска репрезентација забележа пад од -1 место и сега се наоѓа на 135 место од ФИФА рејтинг листата. Промени има и на врвот од ФИФА рејтинг листата каде се искачи Бразил, додека пак Германија и Аргентина следуваат на второто и третото место. Најголем скок од +20 места изминатиот месец забележа репрезентацијата на Намибија која се искачи на 136 место. Најголем пад од -18 места забележа репрезентацијата на Кирасо која се најде на 86 место. WebOhrid

повеќе...

Скок од две места за Македонија на најновата ФИФА рејтинг листа

Според најновата ФИФА рејтинг листа Македонија забележа скок од +2 места и сега се наоѓа на 134 место. Овој напредок се должи на нерешениот исход 0:0 кој нашата репрезентација го одигра на 5 јуни на пријателскиот натпревар против Турција. Промени има и на врвот од ФИФА рејтинг листата каде се искачи Германија, додека пак Бразил и Аргентина следуваат на второто и третото место. Најголем скок изминатиот месец забележа репрезентацијата на Андора од +57 места се искачи на 129 место. Најголем пад забележа репрезентацијата на Намибија од -62 места и се…

повеќе...

Македонија на 136 место на ФИФА рејтинг листата

Според најновата ФИФА рејтинг листа Македонија забележа пад од -3 места и сега се наоѓа на 136 место. Шанса за подобрување на рејтингот нашата репрезентација ќе има на 5 јуни на пријателскиот натпревар против Турција, како и на квалификацискиот натпревар против Шпанија на 11 јуни, се разбира доколку биде забележан позитивен резултат. Следниот рејтинг ќе биде објавен на 6 јули. Нема промени на врвот од ФИФА рејтинг листата каде остануваат Бразил, Аргентина и Германија. Најголем скок изминатиот месец забележа репрезентацијата на Нов Зеланд од +17 места се искачи на 95 место.…

повеќе...

Македонија останува на 133 место на ФИФА рејтинг листата

Нема промени за Македонија на ФИФА рејтинг листата. Според најновата листа Македонија останува на 133 место. Нема промени и на врвот од ФИФА рејтинг листата каде останува водечката тројка Бразил, Аргентина и Германија. Најголем скок изминатиот месец забележа репрезентацијата на Мадагаскар од +9 места се искачи на 111 место. Најголем пад забележа репрезентацијата на Малави од -14 места и се најде на 114 место. WebOhrid

повеќе...

СДСМ: Општина Дебрца со најнетранспарентен буџетски процес

Општинската организација на СДСМ Дебрца испрати соопштение до медиумите во кое стои: „Центарот за економски анализи (http://cea.org.mk) деновиве ги објави наодите од проектното истражување на степенот на транспарентност на буџетскиот процес и отчетноста при трошењето на јавните средства кај општините во Република Македонија. Во истражувањето се опфатени сите општини во Република Македонија, распоредени во осумте плански региони. Резултатите од истражувањето покажуваат дека во рамките на Југозападниот плански регион, за фискалната 2016 година општина Дебрца, заедно со општина Центар Жупа се најнетранспарентните општини во поглед на буџетскиот процес и отчетноста при…

повеќе...

Голем скок за Македонија на ФИФА рејтинг листата

Благодарение на двете победи од по 3:0, едната против Лихтенштајн во квалификациите за Светско првенство, а другата на пријателскиот натпревар против Белорусија, Македонија конечно забележа скок на ФИФА рејтинг листата. Според најновата листа Македонија сега се наоѓа на 133 место. Промени има и на врвот од ФИФА рејтинг листата каде Бразил се искачи на првото место, а со тоа Аргентина падна на второто место, додека пак Германија остана на третото место. Најголем скок изминатиот месец забележа токму репрезентацијата на Македонија од +33 места се искачи на 133 место. Најголем пад…

повеќе...