Осветени новоизградените објекти и манастирската порта во комплексот „Св.Наум“

Градоначалникот  Никола Бакрачески денес присуствуваше на осветувањето и пуштањето во употреба на новоизградената порта  на влезот од манастирскиот комплекс  Св. Наум.  Осветувањето  пред бројните верници го изврши митрополитот г. Тимотеј  во сослужение со свештеници од  Дебарско – кичевската епархија. Ново изградената  порта пред манастирскиот комплекс Св. Наум е заедничка заложба на Дебарско Кичевската Епархија, управата на манастирот и Општина Охрид.   „Сите заедно ќе се сложиме дека просторот на влезот од манастирскиот комплекс Св. Наум изгледаше многу неуредно и ние  како Општина веднаш по преземањето на мандатот  стапивме во контакт…

повеќе...

Ќе се осветуваат новоизградените објекти и манастирската порта во комплексот „Св.Наум“

Манастирскиот комплекс Св.Наум од неодамна доби нов лик. Денес, на „Втор ден Духовден“, точно на пладне ќе биде осветена новоизградената манастирска порта и новоизградените објекти во комплексот „Св. Наум“. WebOhrid

повеќе...

Само Рајот може да има толку многу рајски птици

Пауните, често наречени рајски птици, претставуваат симбол на Св.Наум. Иако, според некои кажувања, пауните биле донесени на овој простор пред век и половина, тие изгледаат како отсекогаш да живееле овде, од самиот почеток, кога Бог го создал овој Рај. Ги има насекаде: во парковите, на дрвјата, на кровот од манастирот, а често и пред самата порта од овој храм, што претставува вистинска атракција за посетителите на ова свето место. WebOhrid

повеќе...