Народен Театар Охрид ќе гостува во Белград и Германија

Во среда, 24-ти мај, на покана на македонското друштво „Македониум” од Белград, во Народниот Театар ќе се одигра претставата „Аналфабет” од Бранислав Нушиќ, а во режија на Ѓорѓи Ризески. Во претставата играат актерите: Горан Стојаноски, Никола Тодороски, Стрезо Стаматовски и Елизабета Стефановска. Претставата е дел од манифестацијата „Денови на Македонската култура во Белград – Допирот на Македонија”. Почетокот на истата е во 20:30 часот. Турнејата понатаму продолжува во Германија, поточно во Франкфурт, каде ќе се одигра театарската импровизација – „Импровокација”, со актерите Стрезо Стаматовски, Никола Тодороски, Филип Кипровски, подпомогнати од…

повеќе...

„Импровокација“ во сабота пред охриѓани

Во Центарот за култура „Григор Прличев“, Охридскиот народен театар на 13ти мај (сабота) репертоарно ќе ја одигра седмата епизода од втората сезона на најпопуларното шоу „Импровокација”. „Импровокација“ започнува во 21:00 часот, а влезниците се купуваат во музичката продавница Зи Зи Топ. Новата „ИМПРОВОКАЦИЈА“ носи нови игри и многу забава. Ваквата форма на театар за прв пат се воведува во нашата земја па дури и во регионот. Целта на „ИМПРОВОКАЦИЈА“ е преку еден неформален и забавен начин да ја демистифицира магијата на создавање театарски игри (сцени) за да го доближи театарот што…

повеќе...

Проектот театарска претстава „Зелена планета“ претставен во Охрид

Проектот театарска претстава „Зелена планета“ поддржан од Пакомак, Пивара Скопје / Холандска Амбасада и Нула Отпад беше претставен и во Охрид. Се дружеа со дечињата од трето и четврто одделение од ОУ„Григор Прличев“ Охрид и другите училишта од Општина Охрид. Целта на проектот е едукација на младите за начинот и придобивките од рециклирањето и правилниот третман на отпадот.  WebOhrid

повеќе...

„Аналфабет“ на 1ви мај повторно пред охриѓани

Во Центарот за култура „Григор Прличев“ Охрид во понеделник (1ви мај) поради зголемениот интерес повторно ќе биде изведена претставата „Аналфабет“ – комедија работена според Бранислав Нушиќ, во режија на Ѓорѓи Ризески. Во претставата играат: Горан Стојаноски – Максим Благадуша, Никола Тодороски – Митре П. Клатипатлак, Стрезо Стаматовски – Румен Вујаклија, Елизабета Стефановска – Магдалена Лапајкоска – Дупева. Сценограф на претставата е Зоран Николовски, а костимите се на Ванчо Василев. Картите се по цена од 200 денари. Во претставата се користат пиротехнички средства и истата не е за лица помлади од…

повеќе...

„Аналфабет“ во вторник повторно пред охридската публика

Во Центарот за култура „Григор Прличев“ Охрид во вторник (18ти април) повторно ќе биде изведена претставата „Аналфабет“ – комедија работена според Бранислав Нушиќ, во режија на Ѓорѓи Ризески. Во претставата играат: Горан Стојаноски – Максим Благадуша, Никола Тодороски – Митре П. Клатипатлак, Стрезо Стаматовски – Румен Вујаклија, Елизабета Стефановска – Магдалена Лапајкоска – Дупева. Сценограф на претставата е Зоран Николовски, а костимите се на Ванчо Василев. Картите по цена од 200 денари се пуштени во продажба. Во претставата се користат пиротехнички средства и истата не е за лица помлади од…

повеќе...

„Импровокација“ во петок пред охриѓани

Импровокација во петок (14 април 2017) година на „керал“ сцената на Народен Театар Охрид, репертоарно ќе се одигра петтата епизода од втората сезона на најпопуларното шоу „Импровокација”, со актерите Стрезо Стаматовски, Филип Кипровски и Никола Тодороски, подпомогнати од Филип Ангеличин – Жура. Специјалното Велигденско издание на Импровокација започнува во 20:00 часот, а влезниците се купуваат во музичката продавница Зи Зи Топ. Новата „ИМПРОВОКАЦИЈА“ носи нови игри и многу забава. Ваквата форма на театар за прв пат се воведува во нашата земја па дури и во регионот. Целта на „ИМПРОВОКАЦИЈА“ е…

повеќе...

„Аналфабет“ на 18ти април повторно пред охриѓани

Во Центарот за култура „Григор Прличев“ Охрид во вторник (18ти април) повторно ќе биде изведена претставата „Аналфабет“ – комедија работена според Бранислав Нушиќ, во режија на Ѓорѓи Ризески. Во претставата играат: Горан Стојаноски – Максим Благадуша, Никола Тодороски – Митре П. Клатипатлак, Стрезо Стаматовски – Румен Вујаклија, Елизабета Стефановска – Магдалена Лапајкоска – Дупева. Сценограф на претставата е Зоран Николовски, а костимите се на Ванчо Василев. Картите по цена од 200 денари се пуштени во продажба. Во претставата се користат пиротехнички средства и истата не е за лица помлади од 14 години.

повеќе...

„Аналфабет“ на 7ми и 8ми април повторно пред охридската публика

Во Центарот за култура „Григор Прличев“ Охрид во петок и сабота повторно ќе биде изведена претставата „Аналфабет“ – комедија работена според Бранислав Нушиќ, во режија на Ѓорѓи Ризески. Во улогата на Максим Благадуша е Горан Стојаноски, Никола Тодороски го глуми ликот на Митре П. Клатипатлак, Стрезо Стаматовски е Румен Вујаклија и Елизабета Стефановска како Магдалена Лапајкоска – Дупева. Сценограф на претставата е Зоран Николовски, а костимите се на Ванчо Василев. Картите по цена од 200 денари се пуштени во продажба. Во претставата се користат пиротехнички средства и истата не е за лица помлади од…

повеќе...

„Импровокација“ во петок во Центарот за култура Охрид

Во Центарот за култура „Григор Прличев“, Охридскиот народен театар на 10ти март (петок) ќе ја изведе театарската импровизација „Импровокација“. Ова е трета “епизода” од втората сезона на мега-забавниот продукт на актерите Стрезо Стаматовски, Никола Тодороски и Филип Кипровски, подпомогнати од домаќинот на шоуто Филип Жура. Новата „ИМПРОВОКАЦИЈА“ носи нови игри и многу забава. Ваквата форма на театар за прв пат се воведува во нашата земја па дури и во регионот. Целта на „ИМПРОВОКАЦИЈА“ е преку еден неформален и забавен начин да ја демистифицира магијата на создавање театарски игри (сцени) за да…

повеќе...

Премиерна изведба на претставата „Девојчето и дванаесетте месеци”

Во сабота, 25.02.2017 година, во 19:00 часот, во Домот на културата во Вевчани ќе се одржи премиерна изведба на претставата „Девојчето и дванаесетте месеци” во изведба на патувачкиот театар „Поклони се и падни”. Патувачкиот театар „Поклони се и падни“ работи во рамките на Здружението – КУД „Дримкол“ од Вевчани, кој успешно работи и зад себе има реализирано многу бројни претстави. Словачката народна приказна е работена според адаптираното сценарио на Љубица Баткоска, а е во режија на Душко Кукоски. Улогите ги толкуваат: Маре – Ева Костојчиноска, Таткото – Душко Кукоски, Маќеата…

повеќе...