Извршено второто авионско прскање против комарци

Општина Охрид и ЈЗУ Центар за јавно здравје – Охрид, во соработка со Министерството за Транспорт и врски и Министерството за Здравство, денес изврши авионско прскање со широкопојасен инсектицид за третирање на комарци (аеросолна адултицидна дезинсекција). Запрашувањето започна околу 06 часот и траеше до 08:30 часот. Истото се одвиваше на површина од 1500 хектари и тоа на крајбрежјето на потегот од с.Подмоље до населба Св.Наум и на територијата на град Охрид. Ова беше второ авионско запрашување против комарци ова лето. Претходно, беа спроведени две теристички (од земја) дезинсекции со апарат…

повеќе...

Во сабота ќе се изврши авионско прскање против комарци

Општина Охрид и ЈЗУ Центар за јавно здравје – Охрид ги известуваат граѓаните дека Министерството за Транспорт и врски во соработка со Министерството за Здравство во сабота на 16 септември, ќе изврши авио третирање со широкопојасен инсектицид за третирање на комарци (аеросолна адултицидна дезинсекција). Запрашувањето  ќе започне  во  6 часот  и ќе трае до  8:30 часот. Истото  ќе се одвива на површина од 1500 хектари и тоа на крајбрежјето на потегот од с.Подмоље до населба Св.Наум и на територијата на град Охрид. Поради запрашувањето против комарци се известуваат пчеларите на…

повеќе...

Извршено авионско прскање против комарци

Општина Охрид и ЈЗУ Центар за јавно здравје – Охрид, во соработка со Министерството за Транспорт и врски и Министерството за Здравство, денес изврши авионско прскање со широкопојасен инсектицид за третирање на комарци (аеросолна адултицидна дезинсекција). Запрашувањето започна околу 05 часот и траеше до 08 часот. Истото се одвиваше на површина од 1500 хектари и тоа на крајбрежјето на потегот од с.Подмоље до населба Св.Наум и на територијата на град Охрид. Ова беше прво авионско запрашување против комарци ова лето. Претходно, беа спроведени две теристички (од земја) дезинсекции со апарат…

повеќе...

Во сабота ќе се изврши авионско запрашување против комарци

Општина Охрид и ЈЗУ Центар за јавно здравје – Охрид ги известуваат граѓаните дека Министерството за Транспорт и врски во соработка со Министерството за Здравство во сабота (12 август) ќе изврши авио третирање со широкопојасен инсектицид за третирање на комарци (аеросолна адултицидна дезинсекција). Запрашувањето ќе започне во 05 часот и ќе трае до 08 часот. Истото ќе се одвива на површина од 1500 хектари и тоа на крајбрежјето на потегот од с.Подмоље до населба Св.Наум и на територијата на град Охрид. Поради запрашувањето против комарци се известуваат пчеларите на 12…

повеќе...

„Аустриан ерлајнс“ одбележа 20 години од првиот лет Виена – Скопје

Со церемонијален воден мост за леталото и чоколадни „Моцарт-кугли“ за патниците, „Аустриан“ и „ТАВ“ ги прославија двете децении од 31 март 1996 година, кога авиопревозникот го реализира првиот лет меѓу главните градови на Австрија и на Македонија. Авиокомпанијата „Аустриан ерлајнс“ и операторот на македонските аеродроми „ТАВ“ денеска на „Александар Велики“ ја одбележаа 20-годишнината од првиот лет Скопје-Виена. Со церемонијален воден мост за леталото и чоколадни „Моцарт-кугли“ за патниците, беа прославени двете децении од 31 март 1996 година, кога авиопревозникот го реализира првиот лет меѓу главните градови на Австрија и на…

повеќе...

„Чех Ерлајнс“ и „ТАВ Македонија“ го реализираа првиот лет од обновената редовна линија Скопје – Прага

Со традиционален поздрав со воден мост, овој петок, рано изутрина „ТАВ Македонија“ посака добредојде на првиот лет од Прага до аеродромот „Александар Велики“ со што, по пауза од четири години, заедно со „Чех ерлајнс“ се обнови редовната линија меѓу Скопје и главниот чешки град. Леталото во три часот истото утро замина за Прага и на тој начин беше реализиран и првиот повратен лет помеѓу двете дестинации. „Особено сум задоволен што нашата намера да се обнови редовната врска меѓу Скопје и Прага, што официјално ја најавивме на почетокот на декември, се…

повеќе...

Во Скопје се одржува Основна обука за воздухопловна медицина

Од денес до 21 мај, за прв пат, во Скопје се одржува Основна обука за воздухопловна медицина, во организација на ЈЗУ Градска општа болница „8-ми Септември“ – Скопје. Обуката е акредитирана од Агенцијата за циивилно воздухопловство, согласно позитивните законски прописи во земјава од оваа област, а ќе ја посетат 24 лица- лекари, психолози како и медицински персонал од повеќе здравствени установи во земјава. Предавањата ќе ги реализираат еминентни стручни лица од сферата на воздухопловната медицина од Хрватска и Србија, како и врвни специјалисти од повеќе области од ЈЗУ ГОБ „8-ми Септември“…

повеќе...

Охрид промовиран во мајското издание на магазинот „Elevate“ на авио превозникот „Air Serbia“

„Охрид град на божествената светлост“, „Тајната на охридските бисери“, Најчистата вода во Европа“,„Заборавените вкусови на убавата храна“ се само дел од насловите посветени на Охрид и неговите убавини кои се објавени во мајското издание на магазинот „Elevate“ на авио превозникот „AIR SERBIA“. Списанието е објавено на 132 страни од кои голем дел се посветени на убавините и обележјата на Охрид и Македонија, а тоа е доволна потврда на заложбите на градоначалникот Никола Бакрачески за маркетиншка промоција на Охрид во светски рамки и привлекување странски туристи кај нас ако се земе…

повеќе...

Се прецизираат деталите за авио линијата Охрид – Белград

Градоначалникот Никола Бакрачески присуствуваше на работна средба што вчера се одржа во Министерството за транспорт и врски, а на која присуствуваа ресорниот министер, Владо Мисајловски и генералниот директор на „Ер Србија “, Дане Кондиќ. На средбата од страна на претставниците на „Ер Србија“ беше искажана огромната благодарност до градоначалникот и министерот за брзата реакција и создавањето на услови уште во текот на ова лето да стартува авио линијата Охрид- Белград што секако е многу значајна придобивка за градот Охрид. Исто така беше разговарано и за можностите и моделите кои што…

повеќе...

Oд јуни „Ер Србија“ трипати неделно ќе лета од Белград за Охрид

Српската авиокомпанија „Ер Србија“ најави дека од јуни оваа година ќе воведе три сезонски летови неделно на релација Белград – Охрид. Според информациите што ги соопшти српскиот национален авиопревозник, летовите ќе се реализираат во понеделник, среда и во петок, а патниците ќе летаат со турболесен авион „ATP“ со 66 седишта. Охридските туристички работници очекуваат нов прилив на гости од Србија, но и од други подрачја, бидејќи поволните конекции им одат во прилог на туристите што спојуваат море и езеро. „Ер Србија“ ќе го зголеми бројот на летови од Белград кон…

повеќе...