Асфалтирани повеќе пристапни улици во градот

Деновиве на територијата на општина Охрид се одвиваа активности за асфалтирање на повеќе пристапни улици. Со овој зафат беа асфалтирани краци од улиците „Кирил и Методиј“ со вкупна површина од 540 м2, „Охридска Бригада“ со вкупна површина од 494 м2, „7-ми Ноември“ со површина од 180 м2, „Даме Груев“ со површина од 129 м2. На улицата „Ариф Мустафа“ се асфалтирани три краци во вкупна површина од 795 м2, асфлатиран е и пристапниот пат на улицата „Ванчо Питошески“ со вкупна површина од 175 м2, пристапниот пат на улицат „Питу Гули“ со површина…

повеќе...

Продолжуваат инфраструктурните зафати во Општина Дебрца

Градоначалникот на Општна Дебрца, Игор Трајкоски беше во работна посета во Мешеишта каде што се одвиваат дел од планираните инфраструктурни зафати во делот на подобрувањето на патната инфраструктура во Општина Дебрца, односно се врши асфалтирање на неколку улички кои се поврзуваат кон локалната патна инфраструктура во селото. Станува збор за асфалтирање на три локални улички во Мешеишта со ширина од 2,5 метри, во вкупна должина од 280 метри, каде што ќе се вгради 820 метри квадратни асфалт. Со завршување на асфалтирањето во Мешеишта, градежните активности ќе продолжат во селото Ботун…

повеќе...

Заврши асфалтирањето на улиците во Ботун

Пред сам крај е изградбата на улиците во село Ботун, каде градоначалникот на општина Дебрц, Игор Трајкоски изврши увид на лице место врз градежните активности каде заврши поставувањето на асфалтен слој. „Извршено е реконструкција на улици со надградба над постојниот асфалт со нов асфалтен слој со д=7см со ширина но коловозот од 3.0-3.5 метри банкини од 0.75 см и проширување на улицата на одредени места потребни за паркирање. Во наредниот период ќе следи поставување на тротоари поплочени со бехатон плочки. Инвестицијата е дел од проектот за реконструкција на улица во…

повеќе...

Започна асфалтирањето на патот кај месноста „Кромидишта“ во Рача

Денеска започнаа градежните активности за асфалтирање на патниот правец во населбата Рача кај месноста викана „Кромидишта“. Во рамките на овој проект којшто Општина Охрид го реализира со средства од Агенцијата за рурален развој ќе бидат асфалчтирани околу 900 метри,а за реализацијата ќе бидат издвоени 2.900 000 денари. Се очекува до почетокот на шпицот на летната сезона да биде завршено асфалтирањето на оваа значајна делница во туристичкото место Рача. Изведувач на активностите е АД „Бауер БГ“ од Скопје.

повеќе...

Асфалтиран крак од улицата „Александар Турунџе“

Со пригодна свеченост, денес градоначалникот Никола Бакрачески, го пушти во употреба новоасфалтираниот крак од улицата „Александар Турунџе“, кој го спојува Велгошти со улицата „15 Корпус“. „Асфалтирањето на улицата „ Александар Турунџиев“ е дел од годишната програма за работа на секторот за комунални дејности,сообраќај и улици при Општина Охрид, а произлезе како проект од директните средби со претставниците од урбаната заедница „ 15ти Корпус“. Овој инфраструктурен зафат е уште еден реализиран дел од проектот на Локалната самоуправа за асфалтирање на тесни улици и пристапни патишта на територијата на Општина Охрид.Изведувач на…

повеќе...

Дел од Коњско доби нов асфалт и нова водоводна линија

Дел од куќите во с.Коњско, Охрид кои во минатото имаа проблем со водоснабдувањето, како и со неасфалтирана улица денес добија нова водоводна линија и нов асфалт. Со поставувањето на новата водоводна линија и асфалтот на оваа улица, ќе се надминат проблемите на жителите кои што живеат на овој дел од с.Коњско. WebOhrid

повеќе...

Асфалтирана улица кај Охридати

Во рамките на годишната програма за работа на Секторот за комунални дејности, сообраќај и улици, а по склучениот договор за работа помеѓу општина Охрид и изведувачот АС Сењак од Кичево, надлежните служби на општината деновиве отпочнаа со асфалтирање на повеќе пристапни улици и патишта во поширокото централно градско подрачје. За прв пат асфалтиран е крак од улицата „Партизанска“, непосредно зад хотелските комплекси по крајбрежјето на Охридската ривиера во населбата „Охридати“. Со поставувањето на асфалтот на крак од оваа улица ќе се надминат децениските проблеми на жителите што живеат и гравитираат…

повеќе...

Асфалтирана улицата кај Католичка црква

Како дел од годишната програма, за асфалтирање пристапни патишта и улици, надлежните служби на општина Охрид асфалтираа крак на улицата „Партизанска“ во непосредна близина на Католичката црква. Асфалтирана е површина од 360 м2 со високо квалитетен асфалт со дебелина од 7 сантиметри. Изведувач на градежните активности е фирмата „Ас Сењак“ од Кичево. Претходно оваа улица не беше асфалтирана и е долгогодишно барање на жителите кои живеат во овој дел од Охрид. Вредноста на проектот е 499. 266 денари. Наредниов период ќе се асфалтираат пристапните улици меѓу зградите на улица „Димитар…

повеќе...

Асфалтирани неколку улици во населба Даљан

Со свечена пригода, денес градоначалникот на Општина Охрид, Никола Бакрачески, ги стави во употреба целосно реконструираните и асфалтирани улици „Мича Гилиќ“, „Сатеска“ и „Трајче Трајчески“. Реконструкцијата опфати изградба на нов систем за одведување на атмосферски води со колекторот и испусна градба. Ваков систем за прв пат е поставен во овај дел, а неговото непостоење претходно беше главна причина што при поголеми врнежи од дожд се поплавуваа улиците и околните куќи. Сега тој проблем е надминат. Атмосферската канализација е во вкупна должина од 1 287 метри. „Претходно овие улици беа во…

повеќе...

Ќе се асфалтираат три локални патни правци

Во рамки на годишната програма на Секторот за комунални дејности,сообраќај и улици за асфалтирање на улици и патишта низ руралните средини, а со средства од Агенцијата за поддршка на руралниот развој при Владата на РМ, Општина Охрид заедно со изведувачот АД „Илинден“ наредниов период ќе асфалтира три локални патни правци на територијата на Охрид. Ќе се асфалтираат, локален патен правец до с.Велестово(втор дел) во должина од 2 000 метри, локален патен правец од с.Вапила до с.Ливоишта во должина од 1 900 метри и локален патен правец во населба Рача кај…

повеќе...