Новинари од повеќе европски медиуми во посета на Агенцијата за аудиовизуелни медиумски услуги

Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги беше домаќин на новинари од неколку европски медиуми, меѓу кои: радијата (Deutsche Welle – Германија; Rai3, Radio Popolare – Италија; и National Spanish radio – Шпанија), печатените медиуми (Wiener Zеitung – Австрија; La Libre – Белгија; Trud – Бугарија; Hospodarske Noviny – Чешка; Luxemburger Wort – Луксембург; Evenimentul Zilei – Романија; Altinget – Шведска; Groene Amsterdammer – Холандија; The Gardian – Велика Британија), телевизијата ORF – Австрија и новинската агенција Athens news agency – Грција. Целта на посетата на новинарите беше одблизу да…

повеќе...

Во октомври непроменети цените на угостителските услуги

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на цените на угостителските услуги во октомври 2016 година, во споредба со септември 2016 година, остана на исто ниво. Индексот на цените на угостителските услуги во октомври 2016 година, во однос на истиот месец од претходната година, е зголемен за 0.4%. Кумулативниот индекс на цените на угостителските услуги за периодот јануари – октомври 2016 година, во однос на истиот период од минатата година, е зголемен за 0.4%, додека во однос на декември 2015 година, е зголемен за 0.2%.

повеќе...

Зголемен индексот на цените на угостителските услуги во април

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на цените на угостителските услуги во април 2015 година, во споредба со март 2015 година, е зголемен за 0.1%. Споредено по групи на услуги, зголемување е забележано во групата Ноќевања за 0.3%. Индексот на цените на угостителските услуги во април 2015 година, во однос на истиот месец од претходната година, е зголемен за 0.6%. Кумулативниот индекс на цените на угостителските услуги за периодот јануари- април 2015 година, во однос на истиот период од минатата година, е зголемен за 0.3%, додека во однос…

повеќе...

Туристичките Инспектори ќе вршат увид во книгите за евиденција на гости на давателите на услуги од мал обем

Овластените Туристички Инспектори согласно законските обврски, ќе вршат увид во книгите за евиденција на гости на давателите на услуги од мал обем. Увидот ќе се врши во просториите на Општинскиот Инспекторат (над Уни Банка поранешна зграда на ЗПП на трети спрат) секој работен ден од 08 до 15 часот. Врз основа на Законот за такса за привремен престој и измените и дополнувањата на Законот за туристичка дејност и Законот за такса за привремен престој предвидени се глоби во износ од 600 евра доколку во одделен случај не плати Такса за…

повеќе...

Индекси на цените во угостителството

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на цените на угостителските услуги во септември 2014 година, во споредба со август 2014 година, е намален за 0.2%. Споредено по групи на услуги, зголемување е забележано во групата Храна за 0.7%, додека во групата Ноќевања е забележано намалување за 2.7%. Индексот на цените на угостителските услуги во септември 2014 година, во однос на истиот месец од претходната година, е намален за 1.4%. Кумулативниот индекс на цените на угостителските услуги за периодот јануари- септември 2014 година, во однос на истиот период од…

повеќе...